Hver fjerde gymnasieelev er depressiv

Mere end hver fjerde gymnasieelev bør søge læge for at komme i behandling for en mulig depression. Freja Fredholdt er én af dem, der har fået ordineret lykkepiller.

(© DR)

Mere end hver fjerde gymnasieelev bør søge læge for at komme i behandling for en mulig depression, viser en net-spørgeskema-undersøgelse, som P1 Dokumentar har lavet blandt 1129 gymnasieelever på 10 gymnasier over hele landet. Eleverne har svaret på 10 spørgsmål i det såkaldte depressions-spørgeskema.

12 procent af de adspurgte lider ifølge skemaet af en egentlig depression, mens 14 procent får så mange 'depressions-points' i testen, at de skal søge læge, hvis de ikke får det bedre indenfor en uge. I alt får 26,7 % altså at vide, at de skal søge læge for en mulig depression

Samtidig svarer 34 unge, at de allerede har fået ordineret lykkepiller, hvilket svarer til næsten 3 procent.

Græd hele tiden

Én af de unge, der har fået ordineret lykkepiller er Freja Fredholt, som forrige sommer oplevede at hun pludselig mistede al energi.

- Det startede i sommerferien, hvor jeg var enormt træt og ikke lavede noget. Så startede jeg i 2.g, hvor det hele bare blev værre og værre og jeg græd rigtig meget, siger Freja Fredholdt

Frejas mor tog hende til en psykolog, men det hjalp ikke.

- Når jeg vågnede havde jeg ikke lyst til at stå op. Jeg orkede det ikke, og kunne ikke overskue en hel dag. Jeg var så ligeglad, og så kun frem til at kunne sove igen. Selve dagen var der intet ved, siger hun.

Freja Fredholdt gik så til sin praktiserende læge, hvor hun fik udskrevet medicin, men lægen videresendte hende også til en psykiater, der bad hende om at fortsætte med pillerne.

Imod anbefalinger

Ud af de 34 unge, der var på lykkepiller i undersøgelsen var det 40 procent, der svarede at de havde modtaget dem af deres praktiserende læge.

Desuden viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at ud af cirka 2800 nye unge brugere af lykkepiller i 2010 - fik mere end halvdelen pillerne ordineret af deres egen læge.

Børn og unge bør som udgangspunkt slet ikke få lykkepiller. De virker nemlig stort set ikke på de unge, til gengæld er selvmordsrisikoen større end hos voksne.

Det er stik i mod Sundhedsstyrelsen anbefalinger, der lyder på, at børn og unge som udgangspunkt slet ikke behandles med anti-depressiv medicin, og at det i givet fald kun ordineres af en børnepsykiater.