Hvornår er man det ene, og hvornår er man det andet?
I DR's tema 'Hvem er vi, de og os?' har vi valgt at bruge de nyeste befolkningstal fra Danmarks Statistik.
De viser, at der i skrivende stund bor 5.814.461 mennesker i Danmark. 801.026 af dem er indvandrere eller efterkommere fra et andet land.
Men hvornår er man det ene, og hvornår er man det andet?
Selvom man er dansk statsborger, bliver man for eksempel ikke automatisk anset som af dansk oprindelse.
Det afhænger af forældrene, for det handler netop om ‘oprindelse’, og det har dansk statsborgerskab ikke noget med at gøre.
Altså, for at du skal kunne blive betragtet som af dansk oprindelse, skal mindst en af dine forældre både være født i Danmark og have dansk statsborgerskab.
I grafikken øverst i artiklen kan du se, hvornår man er hvad, mens du herunder også kan læse, hvornår man er en indvandrer og en efterkommer ud fra de definitioner, som Danmarks Statistik arbejder ud fra, og som dette tema tager udgangspunkt i.
Indvandrere er født i udlandet. Ingen af forældrene er både danske statsborgere og født i Danmark. Hvis der ikke findes oplysninger om nogen af forældrene, og personen er født i udlandet, opfattes personen også som indvandrer.
Efterkommere er født i Danmark. Ingen af forældrene er både danske statsborgere og født i Danmark. Hvis der ikke findes oplysninger om nogen af forældrene, og personen er udenlandsk statsborger, opfattes personen også som efterkommer.
Når en eller begge forældre, der er født i Danmark, opnår dansk statsborgerskab, vil deres børn ikke blive klassificeret som efterkommere, men som personer med dansk oprindelse.
Fastholder danskfødte forældre imidlertid begge et udenlandsk statsborgerskab, vil deres børn blive klassificeret som efterkommere.
Børn af efterkommere har forældre, hvoraf mindst én er efterkommer, og ingen af forældrene har dansk oprindelse.
Børnene er i Danmarks Statistiks normale definition kategoriseret i to grupper: enten som personer med dansk oprindelse eller efterkommere.
Børn af efterkommere, der kategoriseres som personer med dansk oprindelse, har mindst én forælder, der er født i Danmark og har dansk statsborgerskab.
Børn af efterkommere, hvor forældrene hverken er født i Danmark og har dansk statsborgerskab vil også blive kategoriseret som efterkommere.
Asylansøgere i Danmark har endnu ikke fået opholdstilladelse og registreres derfor ikke i CPR. Derfor indgår de heller ikke i opgørelsen af den danske befolkning hos Danmarks Statistik.
Du kan her læse mere om, hvordan man søger asyl i Danmark.