Huskeliste: Det skal du være opmærksom på, når du vil købe billet til de udsolgte festivaler

Antallet af svindelsager med videresalg af festivalbilletter er stigende ifølge Nationalt Center for IT-kriminalitet.

Flere af sommerens store festivaler melder udsolgt. Nordeuropas største festival, Roskilde Festival, har udsolgt af alle typer billetter. Den populære Smukfest festival i Skanderborg melder også om udsolgt på de fleste billettyper.

Faktisk har stort set alle billetterne været udsolgt siden 2019. På grund af corona-pandemien, så var festivalerne nemlig aflyst både i 2020 og 2021. Men hvert år har festivalsarrangørerne opfordret til, at man har beholdt sine billetter for at støtte festivalerne.

I år har der derfor kun været ganske få billetter til salg fra arrangørerne, ellers er al salget foregået som videresalg.

Desværre medfører det også, at et stigende antal håbefulde købere er blevet snydt.

Derfor har vi samlet nogle gode råd til dig, hvis du er en af dem, som søger en billet til en af sommerens udsolgte festivaler. Eller hvis du er en af dem, som sidder inde med en billet for meget.

1

Spot svindleren

Det kan være svært at gennemskue, om den person, som sidder på den anden side af skærmen, er en oprigtig sælger eller en svindler.

- Det bedste er at købe en billet igennem nogen, man kender og har tillid til. Hvis man ikke køber gennem sit netværk, så vil der være en risiko, som man skal vurdere, om man er villig til at løbe, siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Derudover anbefaler han, at man bruger festivalernes officielle hjemmesider eller Ticketmaster, som blandt andet sælger billetter til Roskilde Festival.

- Det eneste, man kan gøre for at være 100 procent sikker på ikke at blive snydt, er at bruge de løsninger, som for eksempel Ticketmaster har for videresalg, siger han.

Der findes heldigvis nogle ting, som man selv kan gøre for at gennemskue svindlerne, hvis man ikke benytter de officielle netsider.

- Vi anbefaler, at man laver et lille baggrundstjek. For eksempel kan man tjekke navnet på mobilepay-nummeret, deres sociale medier, og om deres navn og telefonnummer stemmer overens med deres adresse, foreslår Mads Reinholdt.

I Danmark er det ulovligt at videresælge billetter til kultur- og idrætsarrangementer til overpris. Derfor kan man også holde øje med, om prisen på billetten stemmer overens med det, som billetten oprindeligt har kostet.

MobilePays chef for kriminalitetsbekæmpelse, Sune Gabelgaard, opfordrer også til, at man mærker efter, når man handler med andre over nettet.

- Husk at træde på bremsen, hvis man oplever en sælger, som sætter én under pres, så kan det være et alarmsignal. Det er et klassisk fænomen, som man bruger for at få folk til at reagere hurtigere, siger han.

Og så er han enig i, at det er en god idé med et baggrundstjek af sælgerne.

- Det første, man kan gøre, er at lave et baggrundstjek af sælgeren - simpelthen tjekke deres sociale medier. Er profilen helt ny? Er der venner? Er profilen åben?, siger Sune Gabelgaard.

2

Hvis uheldet er ude

Er man en af de uheldige, som alligevel opdager, at man er stødt ind i en svindler, er det vigtigt, at man reagerer.

- Vi anbefaler, at man politianmelder det, fordi det er en kriminel handling. Det kan dog være rigtig svært at efterprøve, hvem der har gjort hvad. Man kan også kontakte sin bank og eventuelt gøre en indsigelse i banken, selvom det ikke er sikkert, de kan gøre noget, siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Hvis man har betalt via MobilePay, så anbefaler Mads Reinholdt også, at man kontakter dem.

- MobilePay har en nultolerence overfor svindlere. Så bliver man smidt af, siger Sune Gabelgaard, MobilePays chef for kriminalitetsbekæmpelse.

- Men det kræver, at vi bliver gjort opmærksomme på det. Hvis man melder det til MobilePay, så kan vi reagere på det.

3

Hvis du vil sælge din billet

På to år kan meget nå at ændre sig, og derfor er der også rigtig mange, som i år ligger inde med billetter til festivaler, som de ikke får brug for.

Men også her kan det være svært at gennemskue, hvad man skal gøre som sælger.

- Det er en rigtig god idé at bruge Ticketmasters løsning for videresalg. Her er du helt sikker på, at du ikke bryder loven ved for eksempel at spørge efter en for høj pris. Samtidig kan du som sælger vide, at du har gjort det på en god måde, siger Mads Reinholdt.

Desuden kan du altid orientere dig på festivalernes hjemmesider. De to arrangører, Smukfest og Roskilde Festival, opfordrer til, at man anvender deres ventelistesystem.

- Du kan godt købe en gyldig billet, men du kan ikke se, om svindleren har solgt den til flere personer. Det finder du først ud af ved indgangen, når billetten er brugt af en anden. Derfor skal du kun købe af en autoriseret forhandler, siger Mads Mikkelsen, kommunikationschef hos Roskilde Festival.