Hurtigt voksende træer kan give mere grøn energi

Såkaldte energitræer skal plantes blandt langsomt voksende træer og skal afhjælpe Danmarks energimangel.

Blandt andet flere poppeltræer kan være med til at hjælpe på energimanglen herhjemme (© DR)

Træer som lærk og poppel vokser hurtigere end træer som bøg, og de hurtigere voksende arter kan med fordel plantes imellem de langsommere voksende arter og anvendes som brændsel, skriver Politiken.

Dermed udnytter man arealet fuldt ud, og planen kan give mere grøn energi.

Kræver politiske initiativer

Skovejerne vil imidlertid have sikkerhed for at kunne afsætte træ til brændsel.

- Danske skove kan fordoble produktionen af træ til energi, men det kræver konkrete politiske initiativer, siger Martin Einfeldt, informationschef i Skovforeningen.

Skovejerne har sammen med de private selskaber HedeDanmark og Skovdyrkerne præsenteret planen for klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Den går ud på, at skovejerne kan placere særlige energitræer - eller hjælpetræer - som lærk eller poppel mellem de kommende tømmer- og møbeltræer, som bøg, der ikke udnytter bevoksningens areal fuldt ud i de første leveår.

Hjælpetræerne vokser hurtigt i starten og kan fjernes efter 10-20 år for at give plads til de langsomt startende tømmer- og møbeltræer.

Vil betyde flere job i landdistrikterne

Den større mængde træ vil ikke kræve mere gødning og heller ikke flere sprøjtemidler., og planen vil betyde flere job i landdistrikterne.

Og da der er brug for forsyningssikker og fossilfri energi, opfordrer skovbranchen ministeren til at fremme anvendelse af energitræ.

I 2013 var det første gang i 17 år, at Danmark var nødt til at importere energi udefra for at dække vores behov.

Det skyldes, at produktionen af olie og gas i Nordsøen falder hurtigere, end den grønne omstilling kan følge med.

Ifølge ministeren ligger der et klart langsigtet signal i, at der i 2035 ikke længere skal produceres kraftvarme med kul, olie eller naturgas.

Ministeren er lydhør

- Det er træflisens store chance. Og så kommer skovbrugerne med den her tekniske løsning, der i mine ører lyder som en så god idé, at den uden yderligere initiativer kan blive prismæssigt konkurrencedygtig i løbet af de år, det tager træerne at vokse op.

- Der er selvfølgelig altid en vis risiko, men også rigtig gode udsigter til fortjeneste, siger ministeren.

/ritzau/