Siden 2006 er over 700 kontanthjælpsmodtagere blevet afvist til lejligheder i Aarhus og København – alene fordi de er ledige.
Det må man gerne ifølge lov om kombineret udlejning. Men så skal de afviste også anvises en anden bolig, lød argumentet fra ministeren og politikerne tilbage i 2005.
Kun 28 af de afviste har fået anvist anden bolig, viser en aktindsigt som DR's Undersøgende Databaseredaktion har analyseret.
Overraskende få erstatningsboliger
At kommunerne har afvist så mange ledige fra ventelisterne til en bolig i et socialt boligbyggeri i et belastet boligområde kommer ikke bag på de kilder, DR Nyheder har talt med. Til gengæld overrasker det, at færre end fire procent af de afviste har fået tildelt en alternativ bolig.
- Det er virkelig kritisabelt. Når man afviser folk, der står på en venteliste og tålmodigt venter på en bolig, så er det at gøre dem til grin. Det en nitte, siger cheføkonom i Lejernes Landsorganisation Jesper Larsen.
Syv års erfaring med loven
Hos Enhedslisten – det eneste parti der stemte imod loven om kombineret udlejning – er Frank Aaen forarget.
- De afviste får ikke anvist en anden bolig. Det er en åbenlys diskriminering af fattige. Noget, der slet ikke burde kunne ske i et land som Danmark, siger han.
Indtil DR's Databaseredaktion gennemgik samtlige indberetninger fra kommunerne, der gør brug af kombineret udlejning, havde ingen overblik over omfanget af afviste eller omfanget af anvisninger til en alternativ bolig.
Nu viser gennemgangen af syv års erfaringer med loven, at 709 kontanthjælpsmodtagere og 35 personer på starthjælp er blevet smidt af ventelisten til en bolig i områder, der i Aarhus og København betragtes som belastede.
København er stoppet, Aarhus fortsætter
København stoppede brugen af 'kombineret udlejning' i 2010 og kun Aarhus Kommune har fortsat med at afvise ledige, der ønsker at bo i eksempelvis Gellerup, Toveshøj eller Trillegården.
- Vi vurderer, at det har en positiv effekt for udviklingen af beboersammensætningen i boligområderne, siger Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S). Men ifølge forsker ved Kraks Fond Byforskning, Anders Kamp Høst, er loven betragtet som kontroversiel blandt mange boligselskaber.
- Selve princippet om at man kan afvise dem, der står uden arbejde, går imod ideen i den almene boligsektor om, at der skal være plads til alle, forklarer Anders Kamp Høst.
Aarhus: Samfundet griber alligevel de afviste
Mens Københavns Kommune i perioden 2006-2010 har afvist 109 kontanthjælpsmodtagere på venteliste til en bolig i blandt andet Aldersrogade, Mjølnerparken og Tingbjerg, så har Aarhus Kommune i årene fra 2006-2013 afvist 593 kontanthjælpsmodtagere på venteliste.
Slagelse Kommune gjorde brug af muligheden i ét år, i 2006, afviste 7 ledige, der stod først for på venteliste til en bolig i Motalavejskvarteret.
Der er ingen der har overblik over, hvad der er sket med alle de ledige, der ikke har fået tilbudt en alternativ bolig.
I Aarhus Kommune vurderer rådmand Kristian Würtz (S) at de enten har fundet en bolig på egen hånd eller er blevet grebet af velfærdssamfundet, fordi deres sociale situation i øvrigt gør dem berettet til kommunal hjælp til at finde en bolig.
Opdateret kl. 13:24: By, bolig og landdistriksministeriet gør opmærksom på, at de ledige ikke bliver smidt af ventelisterne, når de bliver afvist til lejligheder. De bliver blot sprunget over.