Claus Thykjær fik i sensommeren en træls besked. Hans begyndende synkebesvær skyldtes HPV-relateret kræft.
- Da jeg fandt ud af, at jeg havde kræft, blev jeg sgu meget urolig, og ens første tanke er jo en eller anden dødsting, og den er svær at komme ud af.
Det hele startede med en rejse til Bali i foråret. Her fik han og konen en masse eksotiske frugter, men Claus Thykjær oplevede, at han havde svært ved at synke skallerne. Han var nødt til at hoste dem op og synke dem igen.
Et par måneder senere fik ægteparret besøg af deres yngste datter. Hun syntes, at hendes far havde tabt sig. Og da Claus Thykjær forklarede, at han havde haft svært ved at synke maden på det seneste, reagerede hun hurtigt.
- Det skal man ikke sige til min datter. Hun fik straks sendt mig til en øre-næse-halslæge.
I videoen ovenover kan du se et klip fra Claus' operation.
HPV-relateret kræft er en seksuelt overført sygdom
Christian von Buchwald, professor i øre-, næse- og halssygdomme på Rigshospitalet, forklarer, at Claus Thykjærs kræftsygdom skyldes HPV, som er seksuelt overført.
En sygdom, der bliver mere og mere udbredt blandt mænd.
- Hvis HPV-vaccinen havde eksisteret, dengang Claus var dreng, og han var blevet vaccineret, inden han blev seksuelt aktiv, så mener jeg ikke, at han havde været patient hos os i dag med kræft og HPV i sin mandel.
Christian von Buchwald uddyber, at HPV-relateret kræft i svælget er en sygdom, der især rammer mænd.
- Hvis du har fire, der får kræft med HPV i mandlerne og tungeroden, så er de tre mænd, og den sidste er en kvinde.
Hvorfor det i højere grad er mænd end kvinder, som rammes, ved lægerne ikke. Men Christian von Buchwald forklarer, at en af deres hypoteser går ud på, at kvinderne i forbindelse med de seksuelle kontakter enten evner at smide HPV-virusen væk igen fra underlivet eller rammes af livmoderhalskræft, og dermed har de mindre risiko for at udvikle kræft i mandlerne og tungeroden på grund af HPV.
Derudover forklarer han, at HPV-relateret kræft ikke afhænger af seksualitet.
- Heteroseksuelle mænd kan få det på lige fod med homoseksuelle. Der er ikke flere tilfælde af homoseksuelle mænd, der får kræft forårsaget af HPV i mandlerne og tungeroden.
Robotten viser en overraskelse
Claus Thykjær skal have opereret sin kræft væk. Lægerne tror egentlig, at hans kræftknude sidder på tungeroden. Men operationen er nærmest kun lige gået i gang, da kirurgen får sig en overraskelse: Kræftknuden sidder slet ikke på tungeroden.
Ved hjælp af robotten, som de anvender til selve indgrebet, opdager de, at kræften i virkeligheden sidder på Claus Thykjærs venstre mandel.
Dermed bliver det en mere skånsom operation, han får.
Ifølge Christian Von Buchwald er Claus Thykjær efter operationen kureret.
- Jeg ser Claus som helbredt nu, da vi har kunnet fjerne det hele med kirurgi, så jeg forventer, at når vi følger ham de næste fem år, så bliver vi ikke overrasket på nogen kedelig måde.
Fordi professoren ser et stigende antal mænd med HPV-relateret kræft, er han tilhænger af, at drenge får HPV-vaccinen:
- Jeg mener, at vi står over for en større og større udfordring, da vi ser flere og flere tilfælde af kræft forårsaget af HPV i mandler og tungerod, som specielt rammer mænd. Derfor håber jeg, at forældre til drenge vil gå med til, at deres drenge bliver vaccineret.
Sundhedsmagasinet handler denne gang om HPV-vacciner til drenge. Se programmet her.