Homovielse: Svært for homoseksuelle at finde præst

Homoseksuelle siger i langt højere grad end heteroseksuelle ja til hinanden uden for kirken.

Flere homoseksuelle par siger ja til hinanden efter de kan blive ægtefolk. Men det er stadig svært at finde en præst, der vil vie homoseksuelle. (© Colourbox)

Mens det lader til, at mange homoseksuelle par har ventet på at kunne gå i kirken og sige ja til hinanden, er det stadig svært for flere homoseksuelle par at finde en præst, der gerne vil vie dem.

Før loven blev ændret den 15. juni 2012 havde godt 117 homoseksuelle par indgået registreret partnerskab, mens hele 268 er blevet viet efter loven trådte i kraft, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men tallene viser samtidig, at homoseksuelle i langt højere grad end heteroseksuelle siger ja til hinanden uden for kirken.

For mens knap 40 procent af vielserne blandt de heteroseksuelle par foregik i kirken - så blev kun 20 procent af de homoseksuelle par gift i en kirke, viser tal fra Danmarks Statistik.

Skyldes præsters nej

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner mener, at mange homoseksuelle par dropper kirken fordi det tager lang tid at finde en præst, der gerne vil vie dem.

Det kan 32-årige Kim Eriksen fra Midtjylland bestemt nikke genkendende til. Det tog ham og hans forlovede, Philip, fire måneder at finde en præst, der sagde ja ti at vie dem.

- Præst nummer 17 sagde ja, fortæller Kim Eriksen til P3 Nyheder.

Præster må selv vælge

Ifølge loven kan præsterne selv vælge, om de vil vie homoseksuelle par eller ej. En regel, som Kim Eriksen gerne så lavet om:

- Personligt ville jeg da gerne have, at præster ikke havde mulighed for at sige nej. De er ansat til at inkludere medlemmerne af folkekirken, ikke eksludere nogen af dem, siger Kim Eriksen.

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen mener ikke, det er retfærdigt, at homoseksuelle par skal spørge 17 præster før de finder en, der vil vie dem. Men understreger, at præsterne fortsat skal have lov til selv at vælge.

- Den ramme, som præsterne arbejder i, handler om tro. Og når det handler om tro, så må man også acceptere, at de ikke vil gøre noget mod sin samvittighed. Omvendt tror jeg heller ikke, at der er nogen, der har lyst til at blive viet af en præst, der ikke har lyst til at vie dem, siger Manu Sareen til P3 Nyheder.