Antallet af personer, som har søgt asyl i Danmark, når nye højder i 2013 og kommer dermed til at udgøre det største ansøgerantal i de seneste 10 år, skriver Politiken.
Fra januar i år og til udgangen af oktober havde Udlændingestyrelsen registreret 6.210 personer, som har søgt asyl, men ifølge foreløbige tal fra Rigspolitiet viser en opgørelse per 15. december en yderligere stigning på godt 1.000 personer op til 7.252 ansøgere. Og stadig flere kommer til inden årsskiftet.
- Vi forventer faktisk at nå cirka 7.500 asylansøgere ved årets udgang, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra Nationalt Udlændinge Center til Politiken.
Også flere opholdstilladelser
Selv om mange ansøgere jævnfør den såkaldte Dublin-aftale bliver afvist som grundløse eller sendes tilbage til det land i Europa, hvor de i første omgang søgte asyl, giver den øgede tilstrømning sig også udslag i det største antal af tildelte opholdstilladelser de sidste ti år.
Således har 2.831 personer ifølge de seneste tal fra Udlændingestyrelsen fået asyl. Sidste år var det 2.460 personer, og tilbage i 2003 fik 2.447 ansøgere asyl.
Ingen stramninger på vej
Den jævne stigning og det øgede pres på landets asylsystem betyder imidlertid ikke, at der er udsigt til, at regeringen vil stramme i administrationen eller ændre i lovgivningen på området, siger socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mette Reissmann, til Politiken:
- Svaret er nej. Man kan bare åbne vinduet og se på den omverden, som vi lever i. Der er ulykkelige og konfliktfyldte situationer rundtomkring. Der er ikke ændret et komma i lovgivningen i lang tid, og der er heller ikke noget i pipelinen.
Langt den største enkeltgruppe af ansøgere er syrere på flugt fra borgerkrigen. Små 1.500 syrere har søgt om asyl i Danmark, mens den næststørste gruppe på 800 personer udgøres af somaliere.