Bombemanden Tamerlan Tsarnaev fra Boston kunne formentlig være stoppet flere år inden han slog til ved maratonløbet i år. Det mener i hvert fald den amerikanske hjerneforsker Lawrence Farwell. Han har nemlig udviklet en metode, hvor man ved at scanne en mistænkts hjerne kan se, om personen har noget at gøre med en specifik forbrydelse eller ej.
Man kan så at sige få direkte adgang til den forbryderiske hjerne, og hvis politiet havde brugt metoden, da Tsatnaev var til afhøring om sine terrorforbindelser tilbage i 2011, så ville det med stor sandsynlighed være blevet opdaget, at han ikke havde rent mel i posen, siger Dr. Farwell ifølge Jyllands-Posten.
"En meget dårlig idé"
Han har arbejdet sammen med blandt andre CIA og FBI om at udvikle den meget avancerede løgndetektor - og mener, at den nu er så sikker, at den bør udbredes til hele retssystemet. Først i USA, dernæst til resten af verden.
Men det er en meget dårlig idé mener Jesper Ryberg, professor dr.fil ved Roskilde Universitet, for metoden er langt fra sikker:
- Der er forsket intenst i dette de sidste ti år, men der er i dag ikke tilstrækkeligt bevis for, at det virker. Det er simpelthen for let at snyde scanneren, hvis du tænker på noget andet, eller laver et smæld med tungen kan målingen blive påvirket, siger han til P1 Morgen.
Søger altid efter bedre metoder
Ikke desto mindre så er der god grund til at følge udviklingen inden for dette felt nøje, for der kan være store landvindinger på vej, siger Jesper Ryberg som leder en gruppe, der forsker i det etiske aspekt ved brugen af for eksempel hjernescanninger i retsvæsnet:
- Hele retssystemet handler jo om skyld og straf, og fakta i sagen er vigtig. Det er grunden til DNA analyse er blevet så populær. Hjernescanning kunne være det næste. Man håber jo hele tiden, at finde nye og bedre måder, at komme frem til sandheden på.