Historiker slagter jødepas-sammenligning: 'Rystende at forskere på en højere læreanstalt kan finde på det'

To undervisere på CBS sammenlignede kravet om coronapas med 'jødepas' under krigen.

To undervisere har nægtet at undervise, så længe der er krav om mundbind på CBS. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

"For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig."

Sådan lyder den nok mest kontroversielle bemærkning blandt en række kontroversielle bemærkninger, der blev sendt ud til 120 studerende på Copenhagen Business School fra to af deres undervisere i sidste uge.

Mailen blev sendt i forbindelse med, at de to lektorer, Rasmus Hougaard Nielsen og Ole Bjerg, nægtede at undervise på CBS, fordi universitetet havde indført det coronapas, der med stor sandsynlighed står til at blive fortid fra 1. februar.

'De to ting har ingenting med hinanden at gøre'

Men den sammenligning er langt uden for skiven, hvis man spørger historiker og ekspert i nazisme og holocaust ved RUC Claus Bundgård Christensen.

- Jeg synes, at det er en grotesk sammenligning, og jeg synes, at det er rystende, at forskere på en højere læreanstalt kan finde på det. Det kan jeg ikke begribe. Det er ekstremt, siger han.

Det er langt fra første gang, at Anden Verdenskrig viser sit grimme ansigt i nutidens debat, men meldingen fra lektorerne provokerer alligevel Claus Bundgård Christensen.

- Vi ser jo tit beskyldninger om nazistiske holdninger blive brugt om politiske modstandere, men det, der er usædvanligt, er, at sammenligningen er så ekstrem og så grov.

Historiker Claus Bundgård forstår godt, hvis beskeden rammer jødiske studerende. (Foto: © Uffe Weng, FOTOJOURNALIST UFFE WENGPhotojournalist Uffe Weng)

Men hvad hvis man kigger på de helt tidlige faser af nazisternes magtovertagelse. Kan det så sammenlignes?

- De to ting har ingenting med hinanden at gøre. Det er en helt ahistorisk sammenligning. Det ene er et udtryk for myndighedernes forsøg på at begrænse smitten, og det andet var et ideologisk betinget korstog, der førte til det industrialiserede folkedrab af over seks millioner jøder.

Jødisk studerende: 'Ville få så ondt i maven, hvis det var mine undervisere'

Marak Azoulay er jøde og studerer projektledelse på Copenhagen Business School. Han har derfor ikke selv nogen af underviserne.

Han blev forbløffet, da han læste den omdiskuterede mail sendt til studerende på CBS.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at det kommer fra to lektorer. Det kan simpelthen ikke sammenlignes, og man devaluerer historien ved at gøre det her, siger Marak Azoulay og fortsætter:

- Det får mig til at føle, at der ikke er plads til mig. Jeg ville få så ondt i maven, hvis det var mine undervisere, der sagde sådan noget.

Mener du, at der er tale om en antisemitisk udmelding?

Marak Azoulay har ikke selv nogen af de pågældende to undervisere. Han har dog alligevel set mailen. (Foto: © PRIVATFOTO)

- Udmeldingen er ikke direkte antisemitisk, men det kan føre til det, fordi den er et skred i, hvad man kan bruge som argumenter, siger Marak Azoulay.

Synes du, at de her lærere bør komme tilbage på CBS og undervise?

- Jeg er ikke ude efter dem. Det er ikke relevant at kommentere på, afslutter Marak Azoulay, der også er forperson i minoritetsorganisationen Minoungkbh.

Holocaust-ekspert: Er et visum så også et jødepas?

Claus Bundgård Christensen forstår godt, hvis udmeldingen vækker harme blandt de jødiske studerende på CBS.

- Holocaust mærker mange jødiske familier, selvom de fleste overlevere er døde. Og med sådan en bemærkning forhåner man deres lidelser.

Cecilie Felicia Stokholm Banke er seniorforsker ved DIIS og har tidligere forsket i holocaust. Hun bakker op om Claus Bundgård Christensens kritik.

- Jeg kan synes, at det vidner om en stor historieløshed.

- Motivationen for de to ting er jo fuldstændig forskellig. Jødepasset blev jo indført alene på baggrund af en racisme med afsæt i en antisemitisk politik.

Underviser bag jødepas-sammenligning: Ser klar parallel

Hverken Rasmus Hougaard Nielsen eller Ole Bjerg har ønsket at stille op til interview med DR Nyheder, men mandag sagde Rasmus Hougaard Nielsen til DR:

- Jeg ser parallellen i, at du indfører et pas, der er nødvendigt for at være en integreret del af samfundet og komme ind visse steder.

Men hvis du skal ind på et diskotek, skal du vel også dokumentere, at du er 18 år. Er det så også at sammenligne med et jødepas?

- Det er et objektivt kriterie. Det her piller ved folks holdning og politiske overbevisning. Ting, der er subjektive for den enkelte.

Rasmus Hougaard Nielsen bekræfter overfor DR Nyheder, at der kører en ansættelsesretslig sag mod dem.

DR Nyheder har også kontaktet CBS for at høre, om der kommer ansættelsesretlige konsekvenser af udmeldingen fra underviserne. Her lød svaret mandag:

- CBS følger myndighedernes retningslinjer i håndteringen af covid-19, men CBS kan som arbejdsgiver ikke udtale sig om enkeltsager, men helt generelt er det naturligvis sådan, at det kan få ansættelsesretslige konsekvenser, hvis man ikke overholder disse retningslinjer eller i øvrigt ikke overholder sine kontraktlige forpligtelser.