Et tv-program, der følger elleve arbejdsløse danskere, har fået debatten til at rase både her på dr.dk og på DR Nyheders facebookside.
I programmet 'Den dag de fremmede forsvandt', der blev sendt mandag aften, følger man elleve arbejdsløse, der kaster sig ud i jobs, der ellers traditionelt er besat af udenlandske statsborgere.
Tre danske arbejdsløse kvinder tager for eksempel job som stuepiger på et hotel i Hillerød. Her skal de forsøge at gøre de rumænske piger, der normalt varetager jobbene som stuepiger, kunsten efter.
Møder ikke op på job
Det står hurtigt klart, at de danske kvinder ikke helt har samme tempo, som de rumænske kvinder.
Programmet følger også Daniel, der er på kontanthjælp. Han bliver tilbudt et job som tjener, men dukker ikke på sin første vagt.
Han har regnet lidt på det, og er nået frem til, at det ikke kan svare sig for ham at tage jobbet, da arbejdslønnen bliver modregnet i hans kontanthjælp, samtidig med at han selv skal afholde transportudgifter til- og fra arbejde.
Mange er røget til tasterne
Tv-programmet har fået en del seere til tasterne. I skrivende stund er der kommet over 1.200 kommentarer - enten her på dr.dk eller på DR Nyheders facebookside.
På dr.dk har vi spurgt, om det er ok som arbejdsløs at sige nej til job, som udlændinge takker ja til. 714 gange er der i skrivende stund kommenteret på det spørgsmål.
På DR Nyheders facebookside har vi ligeledes bedt vores følgere om at give deres mening til kende. Det har foreløbigt kastet 579 kommentarer af sig.
Tag jer sammen danskere
Her kommer et udpluk af kommentarerne.
Anita Nielsen skriver:
- Ja, selvfølgelig skal man kunne sige nej til et job som giver mindre end hvad man kan få udbetalt i dagpenge. Er det ikke på tide at systemet ændres, således at det også for lavtlønnede kan betale sig økonomisk at gå på arbejde? Det er at holde folk for nar at man kan få mere ud af dagpenge end løn.
Arab4Ever mener, at danskere brude tage at tage sig lidt sammen.
- Typisk at danskere er så dovne at indvandrere skal tage danskernes beskidte arbejde. Danskere er så snotforkælede, arrogant og snobbede når de tror at de ikke skal tage et hvilken som helst job.
Peter Pedersen er enig.
- Tak DR for at sætte fokus på en vigtig debat - og jeg tror desværre det er et rigtig billedet der bliver givet af en stor gruppe arbejdesløse.
Dårlige arbejdsforhold
June Menne, mener ikke at der er rimeligt at sammenligne de danske stuepigers indsats med de rumænske kvinders arbejdsindsats, da de har meget mere rutine.
- Efter de erfaringer jeg har fra arbejdsmarkedet, kan man ikke forvente at nystartede har det samme tempo som en rutineret på en uge, de tumler jo med alle børnesygdommene. Igen kommer vores arbejdsløse til at fremstå som dovne og slaskede. Uhyggeligt og skammende.
NJ er forarget over de arbejdsforhold, som stuepigerne har på hotellet i Hillerød.
- Det er jo rent slaveri på Hillerød Hotel, - og mange andre hoteller!!! De unge rumænske piger har også ondt i ryggen og bliver slidt ned på få år, - men de har ikke andet valg og tænker nok ikke så langt. I Dk har vi igennem generationer kæmpet for ordentlige løn- og arbejdsvilkår, - men med arbejdskraftens frie bevægelighed er det slut. "De fremmede" vil ha' del i Vestens goder, - og de er villige til at knokle for det!
Gå efter skattely-spekulanter
Bent Nøhr Risager mener ligeledes, at debatten ligger et helt andet sted.
- Så jager man igen de arbejdsløse, lad os nu få stillet skarpt på alle dem som hiver deres penge ud af landet og gemmer dem i skattely for at undgå at bidrage til samfundet. Lad os få navne og ansigter på dem ligesom man vil udstille arbejdsløse !!!
Christina mener, at vi danskere er blevet for magelige.
- Jeg synes personligt man skal kunne have lov til at takke nej til job 3 gange og stadig få kontanthjælp. Men det betyder ikke at jeg hverken synes det er en god idé eller at det er i orden hvis man siger nej på grundlag af at jobbet ikke er "godt nok" til en. Danskere, vi er blevet for utaknemlige og dovne herhjemme!
Debatten fortsætter
Der er i øjeblikket 109.000 arbejdsløse danskere. For tre år siden besad udenlandske statsborgere godt 107.000 fuldtidsstillinger i Danmark. I dag er det tal steget til godt 130.000, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Fortsat selv debatten på dr.dk.
Eller på vores facebookside.
Det sidste afsnit af 'Den dag de fremmede forsvandt' bliver sendt mandag klokken 20.45.