Herlufsholm siger undskyld og fyrer sin rektor

Fyringen sker i forbindelse med bestyrelsens nye handlingsplan, der skal gøre op med en problematisk kultur på den prominente kostskole.

Rektor Mikkel Kjellberg stopper oven på TV2's dokumentar om en kritisk kultur på kostskolen. (Foto: © Tobias Kobborg)

Rektoren på den århundrede gamle kostskole Herlufsholm, Mikkel Kjellberg, stopper.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kostskolens bestyrelse, som i dag har holdt et ekstraordinært møde.

Beskeden kommer ovenpå en dokumentar, som TV2 bragte i denne uge, som afslørede en kultur præget af vold og krænkelser på kostskolen, hvor der gennem årene har gået flere prominente og magtfulde danskere.

I samme omgang lyder der en undskyldning fra bestyrelsen, som er "meget påvirket af de udtalelser", de har hørt i dokumentaren.

- Jeg vil gerne sige undskyld og beklage dybt, hvad de har været udsat for. Både dem der står frem i udsendelsen, og som vi skylder en tak for deres mod, og til de andre som har haft lignende oplevelser, udtaler Torben Lowzow, formand for Herlufsholm Skole.

Og der kommer til at ske ændringer, bliver det varslet fra bestyrelsens side.

- Vi er nødt til at gøre helt grundlæggende op med alle forhold på skolen, der kan have været med til at skabe den usunde kultur, som udsendelsen beskriver. Der er ingen hellige køer. Heller ikke for bestyrelsens eget vedkommende og vores fremtid på skolen, siger han.

Sovekoncept ændres, mens gamle traditioner sløjfes

I samme omgang, som fyringen kommer, igangsætter skolens bestyrelse en handlingsplan øjeblikkeligt, som skal føre til "et nyt Herlufsholm". Det vil blive skolens ledelse, der skal gennemføre det i de kommende uger og måneder.

For eksempel bliver der ændret i den nuværende ordning med sovesale, så alle kostskoleelever fra i dag kan sove på eget værelse.

Derudover vil de traditioner, som kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd, blive afskaffet.

Heriblandt PØ-kampen, som bliver omtalt i dokumentaren, hvor eleverne tørner ind i hinanden.

- Vi vil med disse tiltag forandre flere af Herlufsholms institutioner grundlæggende, således at vi med afsæt i skolens gode værdier, kan skabe et nyt Herlufsholm, hvor alle elever har en tryg og god hverdag, står der videre i pressemeddelelsen.

DR har forsøgt at få et interview med rektor Mikkel Kjellberg, men det har ikke været muligt.

TV2-dokumentar førte hurtigt til reaktioner

I TV2-dokumentaren fortæller en række tidligere elever, hvordan de er blevet udsat for fysiske afstraffelse som ”fødselsdagstæsk" og seksuelle krænkelser.

Den nu afgående rektor, Mikkel Kjellberg, ville i kølvandet på dokumentaren "afskaffe eller ændre alle traditioner, der har en flig af usund kultur". Men det bliver nu nogen andre, der skal gøre det.

Dokumentaren førte hurtigt til reaktioner både politisk og royalt.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har udtalt i et interview til TV2, at hun "aldrig har set noget, der er lige så alvorligt".

Hun har desuden indkaldt Folketingets partier til drøftelser om sagen.

Prins Christian er gymnasieelev på Herlufsholm, mens lillesøster prinsesse Isabella, som det ser ud nu, begynder i 9. klasse på skolen efter sommerferien. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Det danske kronprinspar er ligeledes rystede over det, der foregået. Kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, er lige nu gymnasieelev på kostskolen og prinsesse Isabella begynder, som det ser ud nu, i 9. klasse efter sommerferien.

- Som forældre til et barn, der går på Herlufsholm, er vi dybt rystede over de vidnesbyrd, der kommer frem i den aktuelle dokumentar om skolen. Det er hjerteskærende at høre om systematisk mobning og om den krænkelses- og voldskultur, som mange har været en del af, lyder det fra kronprinsparret i et opslag på kongehusets sociale medier.

Uvildig advokatundersøgelse iværksat

Efter dokumentaren har Herlufsholm besluttet at igangsætte en uvildig advokatundersøgelse, som skal give det fulde billede over, hvad der er foregået.

I spidsen for advokatundersøgelsen er Jon Lauritzen, der er advokat og partner hos DLA Piper.

Han fortalte tidligere i dag til P1 Morgen, at der som sådan ikke er nogen grænse for, hvad og hvem, der kan undersøges, så længe det omhandler krænkelser på Herlufsholm.

- Det, jeg er blevet bedt om at undersøge og redegøre for, er de sager, der måtte være om krænkelser af elever på skolen, og så skal jeg også redegøre for og undersøge, hvordan skolens ledelse og medarbejdere har håndteret sagerne, siger Jon Lauritzen.

Undersøgelsen er i sin tidlig fase af planlægningen, og planen er, at den skal gå cirka fire år tilbage. Dermed vil den, ifølge Jon Lauritzen, give et nutidigt billede af forholdene på Herlufsholm.