Der er formentlig ikke mange danskere, der kendte til Torben Østergaard-Nielsen. Indtil for et par dage siden.
Nu er han kommet i vælten som ejeren bag Dan-Bunkering. Et firma som ifølge DR’s oplysninger, amerikanske retsdokumenter og centrale kilder er involveret i handler med jetbrændstof, som er brugt i forbindelse med russiske bombetogter i Syrien til støtte for den syriske præsident Bashar al-Assad.
Dan-Bunkerings 64-årige ejer er en diskret forretningsmand, der aldrig har gjort det store væsen af sig selv og kun sjældent ytrer sig i offentligheden.
Ikke desto mindre er han en af Danmarks rigeste personer. Hans formue er senest blevet vurderet til 7,7 milliarder kroner af Berlingske Business, og den er selvskabt.
Landmandssøn fra Vestfyn
Torben Østergaard-Nielsen voksede op i den vestfynske landsby Voldby som landmandssøn.
Som ung kom han i lære i et skibsmæglerfirma i Fredericia. Få år senere blev han sat i spidsen for en opkøbt konkurrent. Virksomheden lå i Middelfart, og her har han drevet forretning lige siden.
I 1981 var han med til at etablere Dan-Bunkering, og nogle år senere overtog han ejerskabet.
Siden da er forretningen vokset og vokset, og i dag er hans samlede bunker-forretning - herunder Dan-Bunkering - verdens næststørste inden for handel med brændstof til skibe, også kaldet bunker.
Større omsætning end Lego
I løbet af årene har han - udover bunker-forretningen - også etableret rederiet Uni-Tankers, en shippingkoncern og en lang række andre virksomheder i ind- og udland. Det meste samlet i koncernen United Shipping & Trading Company.
I alt er der 1661 ansatte fordelt på over 100 virksomheder. Målt på omsætning er den samlede koncern Danmarks 11. største virksomhed, foran for eksempel Lego og Danfoss, ifølge Berlingske Business’ seneste opgørelser over landets største virksomheder.
Samler på luksusbiler
Et af de nyeste forretningsområder er handel med biler i luksusklassen, som samtidig har været forretningsmandens egen store hobby gennem mange år.
Torben Østergaard-Nielsen har gennem tre årtier samlet på unikke biler fra især Mercedes, Porsche og Ferrari. Samlingen, der anses for at være blandt de fineste i Europa, er på omkring 200 biler, som står parkeret side om side i en udstillingsbygning uden for Middelfart.
Bilerne har, ifølge Torben Østergaard-Nielsen, samtidig været en god investering.
- Vi fortæller ikke, hvad der er af værdier i samlingen. Det er et væsentligt beløb, men det er ikke et væsentligt beløb i forhold til min gruppes formue (…) Men det har været en bedre investering, end hvis jeg eksempelvis sammenligner med aktieindekset S&P 500, sagde han i et interview med Børsen i 2017.
Udlejer luksusbiler
Udover køb og salg af luksusbiler har Torben Østergaard-Nielsen også etableret en leasing-virksomhed, hvor kunderne kan lease luksusbiler for en kortere eller længere periode.
Også den del af forretningen går tilsyneladende godt.
I hvert fald har Selected Car Group, som virksomheden hedder, netop annonceret en stor udvidelse af bilhuset uden for Middelfart, hvor de mange dyre biler er parkeret.
Bunker-forretningen er stadig krumtap
Men selvom forretningsimperiet er knopskudt i adskillige retninger gennem årene, er bunker-delen af konglomeratet – der startede med Dan-Bunkering – fortsat den klart største gren.
Det samlede forretningsimperium omsatte i det seneste regnskabsår for 54 milliarder kroner. Heraf kom 95 procent fra bunker-forretningen, viser selskabernes regnskaber.
Det er også Dan-Bunkering og hans øvrige bunker-virksomheder, der har sørget for stort set hele overskuddet i den samlede koncern i de senere år.
- Som købmænd skal vi sørge for at købe gunstigst muligt ind og sælge, når det er gunstigst. Hver gang vi tjener to kroner giver vi kun en krone ud. Det kræver tæft for forretning, når du som os har udprægede handelsvirksomheder, sagde han til Berlingske i 2014.
Torben Østergaard-Nielsen har i løbet af de senere år trukket sig tilbage fra direktørposterne i en række af sine virksomheder. Men han sidder stadig i bestyrelsen for de vigtigste, og han er fortsat eneejer af langt de fleste virksomheder i konglomeratet, viser oplysninger fra selskabsregistret CVR.
Afviser brud på EU-regler
Dan-Bunkering afviser at have handlet i strid med EU's regler og skriver i en mail til DR, at selskabet aldrig har leveret jetbrændstof til Syrien, samt at Dan-Bunkering ikke er sigtet i hverken Danmark eller andre lande.
Dan-Bunkering har trods gentagne forespørgsler ikke svaret på, om selskabet har været involveret i handler med jetbrændstof, som - via russiske tankskibe - er anvendt i Syrien.
DR har i over en måned forsøgt at få et interview med enten Torben Østergaard-Nielsen eller en anden talsmand for Dan-Bunkering, men de har ikke ønsket at stille op til interview.