Ni minkavlere har fået erstatning for mink, de slet ikke havde, da myndighederne lukkede deres bedrifter på grund af frygt for corona-smitte tilbage i 2020.
Men der er flere krav fra minkavlerne på vej. Blandt andet fra Henning Christensen fra Lifstrup i Sydvestjylland. Han havde i 2020 planer om at udvide sin bedrift og har derfor søgt om erstatning for 120.000 mink, selvom han kun havde 70.000, da han blev lukket ned.
Det er ikke urimeligt, siger han, da DR besøger den nu tomme minkfarm.
Hvorfor har du søgt om erstatning for 50.000 flere mink, end du ejede?
- Vi havde planlagt udvidelsen længe og fået vores miljøgodkendelse. Vi havde derfor købt inventar, fodermaskiner, pelseri og en naboejendom sådan som kommunen krævede. Man kan jo ikke tage højde for at blive lukket ned over natten.
Men hvordan kan du søge erstatning for mink, du slet ikke har haft?
- Vi havde købt inventar og maskiner og har stadig det hele stående. Det står i lovgivningen, at man kan søge erstatning for den slags. Det kan ikke være rimeligt, at vi bare skal lade det stå uden at få en krone for det, når vi bliver lukket ned fra den ene dag til den anden.
SF: Minkavlerne presser erstatningerne op
SF’s fødevareordfører Carl Valentin har beskyldt minkbranchen for at søge om mere i erstatning, end den er berettiget til.
- Det er jo forskelligt fra hver enkel minkfarm, om der er hold i de her argumenter. Men der er noget, der tyder på, at minkavlerne gør, hvad de kan, for at presse det her beløb så meget op som overhovedet muligt. Og det synes jeg ikke er så kønt, siger Carl Valentin.
Henning Christensen, er det også derfor, du har søgt om erstatning for ekstra 50.000 mink?
- Jeg kan ikke søge om større erstatning, end jeg er miljøgodkendt til. Jeg prøver kun at få den erstatning, som jeg har ret til at få.
Men er der ikke tale om ti mink på taget i stedet for én mink i buret?
- Jeg var som sagt i fuld proces med det og havde købt inventaret, maskiner og pelseri.
Så du synes, det er helt rimeligt?
- Ja, det synes jeg.