Tre iranske flygtninge fra Ringsted blev fredag fundet skyldige i at have spioneret for Saudi-Arabien.
Nu kan DR i samarbejde med NRK i Norge og VPRO i Holland afsløre omfanget af sagen, som har kørt bag lukkede døre.
DR har fået adgang til en hemmelig liste, der indeholder navnene på personer og organisationer, som gruppen i Ringsted ifølge politiet har spioneret mod.
En liste, der ikke har været fremme tidligere, og som indeholder flere end 100 navne i Danmark, Norge, Sverige og andre vestlige lande.
DR har også fået indblik i rapporter, som gruppen har sendt til den saudiske efterretningstjeneste.
I rapporterne redegør gruppen for navngivne personers private og politiske relationer – og i nogle tilfælde udpeger de dem som fjender af Saudi-Arabien.
- Man skal være bekymret, især hvis det er en modstanders efterretningstjeneste, man optræder hos. Det er ikke særlig sjovt. Og dem, vi taler om her, er nogle brutale fyre, siger lektor og efterretningsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet.
Skyldige i spionage
De tre iranske flygtninge i Ringsted er centrale medlemmer af separatistgruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA).
ASMLA arbejder for at løsrive området omkring storbyen Ahwaz i det sydvestlige Iran. De ser Iran som en illegitim besættelsesmagt.
I spidsen for ASMLA står Habib Yabor Kabi, der kom til Danmark som flygtning i 2006.
Nu er han og hans gruppe i Ringsted blandt andet fundet skyldige i at have hjulpet Irans ærkefjende, Saudi-Arabien, med at spionere.
Herunder altså mod personer i Europa, som gruppen i Ringsted har informeret saudierne om ved at udlevere navne, aliasser, billeder, affotograferinger af pas, levnedsbeskrivelser, beskrivelser af opholdssteder, flugtruter, vurderinger af troværdighed og loyalitetsforhold.
’Mohammed’ blev udpeget som fremmed agent
Det har ikke været muligt for DR at komme i kontakt med nogle af de personer i Danmark, som Ringsted-gruppen har spioneret mod.
Men et hemmeligt sted i Holland har DR mødt en af dem, der står på spionagelisten.
Mohammed, som vi kalder manden, er flygtning fra Ahwaz i Iran. Her sad han i mange år fængslet og blev udsat for tortur, fortæller han.
Mohammed er oprørt over, at gruppen i Ringsted ifølge dokumenterne har udpeget ham som agent for en irakisk efterretningstjeneste i en rapport til saudierne.
- Nu er jeg bekymret for hele min familie, siger Mohammed.
Mohammed afviser, at han er efterretningsagent. Noget DR ikke har haft mulighed for at efterprøve.
- Det, som Habib Yabor og hans gruppe i bund og grund gør, er at importere volden fra disse lande til sikre lande i Europa, siger Mohammed.
- Det får mig til at føle afsky og viser, hvor farlige disse mennesker er.
Tidligere PET-chef: En alvorlig sag
Det er alvorligt, når fremmede efterretningstjenester bruger personer i Danmark som forlænget arm, siger Jakob Scharf, der var chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra 2007 til 2013.
- Vi skal have fokus på, at udenlandske efterretningstjenester ikke indsamler oplysninger om personer her i landet – eller fra Danmark og ind i vores nabolande, siger han.
Jakob Scharf påpeger, at fremmede efterretningstjenester har fået likvideret politiske modstandere i Europa.
- Det er klart og forståeligt, at det giver anledning til bekymring, når personer bliver bekendt med, at de har fået det mærkat på sig, at de er agenter for en udenlandsk efterretningstjeneste, og at oplysninger om dem er blevet givet til et andet lands efterretningstjeneste, siger han.
Fremmede efterretningstjenester i Danmark
- •
Ifølge PET bruger visse fremmede stater deres efterretningstjenester til at overvåge og påvirke egne statsborgere og politiske modstandere i Danmark.
- •
Formålet er "at neutralisere, undergrave eller eliminere politisk opposition".
- •
Overvågningen kan "bestå i at føre registre over personerne og deres politiske tilhørsforhold".
- •
I helt særlige tilfælde kan fremmede stater iværksætte operationer for at likvidere dissidenter.
- •
- Det er fuldstændig uacceptabelt
Udover personer i Danmark og vores nabolande har gruppen i Ringsted også spioneret mod militæranlæg i Iran på vegne af Saudi-Arabien.
Det handler blandt andet om luftforsvarssystemer ved nogle af Irans hemmelige atomanlæg, steder for udstationering af iranske kommandostyrker, underjordiske missilskjulesteder og militærbaser i Iran.
Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) betegner spionagesagen som "en af de mest alvorlige", han har haft med at gøre.
- De tager deres kamp fra Mellemøsten med til dansk territorium, så også danskere risikerer at komme til skade. Og helt ærligt, den kamp må de holde nede i Mellemøsten, siger han.
De Konservative vil tage en "alvorlig dialog" med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om sagen.
- Det er fuldstændig uacceptabelt, at der foregår spionage på dansk jord mod personer og enheder i Europa og Mellemøsten. Og når det er folk, der er kommet hertil som flygtninge, er det endnu mere uacceptabelt, siger udenrigsordfører Marcus Knuth (K).
Afviser at have spioneret
I et brev sendt før skyldkendelsen fredag afviser Habib Yabor Kabi over for DR, at han og gruppen i Ringsted har spioneret for Saudi-Arabien.
Han skriver, at gruppen har modtaget oplysningerne om de mange personer og organisationer fra et af ASMLA's medlemmer i udlandet.
Den forklaring tilsidesatte Retten i Roskilde. Retten fandt det bevist, at gruppen systematisk har indsamlet og videregivet oplysninger om både personer og organisationer til den saudiske efterretningstjeneste.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) understreger, at regeringen ikke accepterer, at andre landes konflikter bliver trukket til Danmark.
- Jeg tager dyb afstand fra, at der bliver ført en form for stedfortræderkrig her på dansk jord med involvering af Saudi-Arabien og Iran. Det har jeg også gjort klokkeklart over for de pågældende lande, siger han.
Den saudiske ambassade ser sagen som et dansk anliggende.
- Det er meget vigtigt for os at understrege – med allerstørste tydelighed – at vi på ingen måde er en del af en såkaldt "stedfortræderkrig" her i Danmark eller andre steder, skriver ambassaden til DR.
PET har ingen kommentarer.
Der udmåles straf i sagen til marts.