Man kan beskrive Adrian Hughes som en slags sprogekvilibrist.
En, der med ynde graver ord frem fra den dybeste skuffe i ordbogen, som vi andre ofte har glemt eller måske slet ikke er stødt på i vores sproglige hverdag.
Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at hans to yndlingsord er 'lobhudle' og 'kålhøgen'. Sidstnævnte, som betyder indbilsk og kæphøj, har tidligere været truet med at blive fjernet fra den danske ordbog.
- Lobhudle er den moderne omslutning af det at slikke nogen langt op i røven, siger han med et grin.
Ordet er en af de helt store favoritter for værten på 'Klog på Sprog', og han ynder at skrive det i sine mails - ofte ledsaget af en parentes, hvor han anbefaler, at man slår ordet op.
Men der er også et ord eller nærmere en tyndslidt frase, som kan få Adrian Hughes til at væmmes. En vending, som de fleste nok er stødt på i et mødelokale med et dårligt indeklima.
- 'At være eller tage med på en rejse'. Det har muligvis været en original måde at sige det på de første tre gange, nogen sagde det, men sidenhen er det jo blevet verdens største kliché, mest brugte kliché og mest fortærskede kliché.
- Den hænger jo simpelthen så meget i støddæmperne, at den knækker hver gang, den krydser et færdselsbump. 'At være på en rejse' er helt forfærdeligt.
Årets ords ord blev en slimet omgang
Adrian Hughes har netop sammen med en sprogjury været med til at kåre årets ord 2024 i samarbejde med Dansk Sprognævn.
Sammen med elever fra Sankt Knuds Gymnasium i Odense har de fundet det ord, der kendetegner 2024 bedst.
Her endte ordet 'fedtemøg' med at løbe med trofæet - lige efter ordet 'hjemmeberedskab', der fik en andenplads.
- For det første er det et sjovt ord, og der er et godt dansk ø i det og et g til sidst.
- Man kan jo næsten se fedtemøg for sig. Det er et billede på, hvad det er, vi har gjort ved vores indre danske farvande, siger Adrian Hughes.
Ordet optrådte i en pulje med 11 ord i alt - som strakte sig fra 'abdikation' til 'ladestress', og som er blevet udvalgt blandt hundredvis af forslag fra danskerne.
Hundredevis af ord blev sendt ind til Dansk Sprognævn fra danskere, som har givet deres bud på årets ord. Forslagene er kogt ned til 11 nominerede, som du kan dykke ned i her:
- Vi vil gerne kåre et ord, som på en eller anden måde har tegnet det år, som gik, siger Adrian Hughes.
Adrian Hughes havde spået 'fedtemøg' gode chancer i år, fordi det netop er et ord, som de fleste danskere enten har set, hørt eller haft på læberne i løbet af de seneste 12 måneder.
- Jeg snorkler selv ude for Nordsjællands kyst, og jeg har bemærket, at der bliver færre og færre fisk i vandet. Det er virkelig sørgeligt, og det er noget, jeg synes, vi skal være opmærksom på.
2024 har været rig på ord
Adrian Hughes vurderer, at der har været mange gode kandidater i spil til årets ord i denne omgang. Selv har han haft en forkærlighed for ord som 'prepping' og 'doomscrolling'.
- Prepping er klart en favorit for mig, fordi det er simpelthen så knaldet, at vi i det danske velfærdssamfund, hvor vi er vant til, at der er varme i vores fjernvarmerør og alt muligt andet, at vi lige pludselig skal til at overhovedet overveje tanken, at der kan falde bomber fra himlen, og at vi skal kravle ned i vores kældre og leve af Jaka Bov og forloren skildpadde.
- Det er så grænseoverskridende.
Men debatten om skærmtid for både børn og voksne er også noget, der har fyldt meget i det forgangne år. Også hos værten selv. Desuden har Oxford University kåret 'brain rot' (hjerneråd) som årets ord.
Derfor er Adrian Hughes glad for ordet 'doomscrolling', der lidt er en ordpendant til at beskrive samme fænomen.
- Jeg er fascineret af, at tech-giganterne har været i stand til at snitte deres algoritmer til, sådan så vores næser bliver suget ned i vores fladskærm og sidder fast på dem med superlim, siger Adrian Hughes.
Men dine farvoritter er begge ord, der udspringer af det engelske sprog. Hvad er dine tanker om det?
- Ikke andet end stor ærgelse. Jeg håbede egentlig ikke, at vi kårede et engelsk ord, men 'fedtemøg' var også et ord, der var på min sejrsskamle, siger Adrian Hughes.
Du kan høre hele begrundelsen for valget af 'fedtemøg' som årets ord 2024 ved at lytte til kåringen her: