Handlet kvinde skal sendes til Nigeria trods dødstrusler

Først blev hun tvunget til at sælge sex, så vidnede hun mod sine bagmænd. Nu vil de danske myndigheder sende hende hjem.

Da nigerianske Omo Amenagawon kom til Danmark som 20-årig troede hun, at hun skulle arbejde som au pair, men virkeligheden viste sig hurtigt at være en anden.

Hun blev tvunget til at sælge sex på jyske bordeller. Pengene tog bagmændene.

Nu står hun frem som den første handlede kvinde i Danmark med navn og ansigt.

For hun fik nok og gik til politiet - og gjorde dermed noget meget sjældent: Hun vidnede mod sine bagmænd og samarbejdede med politiet. Et samarbejde, der mundede ud i en fængselsstraf til bagmændene.

Gået under jorden

Efter retssagen var gået i gang modtog Omo Amenagawon dødstrusler fra bagmændenes netværk i Nigeria.

Alligevel har hun nu fået afslag på asyl i Danmark og myndighederne vil sende hende og hendes etårige søn tilbage til Nigeria med tvang.

Af frygt for sit og sønnens liv er de nu gået under jorden et hemmeligt sted i Danmark, hvor DR Nyheder møder hende. Hun er kommet hertil med hjælp fra stifteren af Christians Venners safehouse, hvor hun indtil for få dage siden opholdt sig:

- Vores frygt er, at hun bliver slået ihjel ved ankomsten, så vi har valgt at gemme hende væk, siger Mogens Pedersen.

Og det er en frygt, som Omo Amenagawon har helt tæt inde på livet:

- Jeg samarbejdede med politiet. Jeg vidnede mod mine menneskehandlere og de fik fængselsstraf. Dengang sagde politiet, at jeg skulle søge asyl for at beskytte mig selv, og det gjorde jeg. Alligevel skal jeg nu sendes tilbage til bagmændenes netværk, som allerede har truet mig på livet, siger hun.

Brud på menneskerettighederne

Jens Rye-Andersen, Omo Amenagawons advokat, stiller sig uforstående over for afslaget på asyl.

- Med det hun har været udsat for og det, hun har gjort for det danske samfund, så er man forpligtet til at beskytte hende ved at give hende asyl. Var det en dansk kvinde, der havde sat sig i fare på samme måde, ville hun have fået mere beskyttelse, konstaterer han.

Jens Rye-Andersen mener derfor, at de danske myndigheder bryder menneskerettighederne i denne sag. Han er klar til at tage den op i den internationale domstol.

Justitsministeriet får blod på hænderne

Flygtningenævnet udtaler sig ikke i konkrete sager, men det gør Erik Hauervig, der som kriminalassistent i årevis har efterforsket i sager om prostitution og menneskehandel.

- Ved alle de aktioner mod udenlandske prostituerede, jeg har været med til, har de handlede kvinder intet sagt om deres bagmænd. Det forstår man jo udmærket godt. Her har vi så en handlet kvinde, som får lagt hele netværket af bagmænd ned og får dem fængslet. Og så får hun en enkeltbillet tilbage til bagmændene som tak. Det er fuldstændigt vanvittigt.

Og for den tidligere kriminalbetjent er der derfor ingen tvivl:

- Hvis hun bliver sendt hjem, får Justitsministeriet blod på hænderne og hendes lille dreng bliver solgt som slave. Det er der masser af skrækeksempler på, slutter han.

Læs DR Nyheders svar på kritikken i Omo-sagen her