Rettelse: Scanningen i 12. uge er rettet til nakkefoldsscanning og ikke en misdannelsesscanning, som der tidligere stod.
Flere organisationer og politikere har i løbet af det seneste år argumenteret for, at abortgrænsen i Danmark skal hæves.
Men spørger man den danske befolkning, er opbakningen ikke soleklar. Knap en tredjedel - 31 procent - mener, at det er en god idé at hæve den nuværende abortgrænse på 12 uger.
48 procent så helst, at grænsen bliver, hvor den er.
Det viser en rundspørge, som Epinion har foretaget for DR.
Samtidig svarer tre procent, at grænsen bør sænkes, mens hele 18 procent ikke ønsker at svare, eller ikke har gjort sin stilling op.
Enhedslistens ligestillingsordfører, Rosa Lund, er overrasket over, at der ikke er flere end 31 procent af de adspurgte, der - ligesom Enhedslisten - gerne vil hæve abortgrænsen.
- Det er måske et bevis på, at det er mange år siden, at vi har diskuteret abortgrænsen i Danmark, siger hun.
Det kan ikke bare være et udtryk for, at folk ikke er interesserede i, at den bliver hævet?
- Jo, det kan sagtens være, og det er jo også helt fair. Det gør min opgave større, fordi jeg gerne vil have ændret grænsen - så skal jeg ud og overbevise nogle flere, siger hun.
Etisk råd kommer med revurdering til sommer
Den danske abortgrænse har været fast, siden aborten blev fri for 50 år siden, og det har gjort, at Danmark har en af de mest restriktive abortlovgivninger i Vesteuropa.
Men i august sidste år åbnede Venstre og Enhedslisten i Jyllands-Posten for en diskussion af, om grænsen skal hæves.
Det skete ovenpå et par måneder, hvor abortdebatten fyldte meget internationalt, efter at den amerikanske højesteret omgjorde Roe versus Wade-dommen, som sikrede retten til fri abort i hele USA.
Venstre og Enhedslisten opfordrede dengang Etisk Råd til at revurdere lovgivningen og gennemgå argumenter for og imod at hæve grænsen. Den opfordring tog rådet til sig og kommer med en opdateret anbefaling til sommer.
Flere af Folketingets partier afventer det, før de gør deres stilling op - det gælder blandt andet de tre regeringspartier Venstre, Moderaterne og Socialdemokratiet.
Anderledes står det til i Danmarksdemokraterne, hvor holdningen er klar - abortgrænsen bør blive, som den er.
- Der skal både være tid til at opdage, at man er gravid, og man skal have tid til at overveje, men på den anden side, skal det også gøres så tidligt som muligt i barnets udvikling. De regler, vi har i dag, er fornuftigt afbalanceret i forhold til de etiske dilemmaer, der ligger i det, siger partiets sundhedsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.
Enhedslisten vil have grænse på 18-20 uger
Siden abortdebatten blev kickstartet herhjemme sidste år, har forskellige organisationer som Sex og Samfund, Dansk Kvindesamfund og Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, der repræsenterer fødselslæger og gynækologer, argumenteret for, at abortgrænsen bør hæves.
Konkret har Sex og Samfund foreslået en grænse lig den svenske på 18 uger. Enhedslisten mener også, at grænsen bør ligge et sted mellem uge 18 og uge 20.
- Der er mange grunde til, at den abortgrænse, vi har i dag, er for kort, siger Rosa Lund.
Hun nævner blandt andet, at det først er ved 12. uge, man får foretaget en nakkefoldsscanning. Ifølge Enhedslistens ligestillingsordfører vil det være oplagt at give kvinder mulighed for at træffe en beslutning efter den.
I dag kan man godt få en abort efter 12. uge, men det kræver en vurdering fra et råd, som består af to læger og en person fra kommunen med social eller juridisk uddannelse. Og den beslutning bør alene være op til kvinden, mener Rosa Lund.
- For mig er det et spørgsmål om, at kvinden får lov til at bestemme over sin egen krop. Jeg synes, det er helt skørt, at andre skal beslutte, om en kvinde må få en abort, siger Rosa Lund.
Modsat mener Jens Henrik Thulesen Dahl fra Danmarksdemokraterne, at den nuværende konstruktion er fornuftig.
- Man har det totale frie valg selv indtil 12. uge. Hvis man lader det gå udover de 12 uger, så har man også truffet en beslutning om, at man gerne vil have det barn, siger han.
I september bragte Altinget en Epinionmåling om samme emne. Her svarede 13 procent, at abortgrænsen burde hæves, mens 67 procent ønskede at fastholde grænsen. Målinger er altid forbundet med usikkerheder, men Enhedslistens Rosa Lund håber, at det er et udtryk for, at de seneste måneders debat flytter noget.
- Det siger måske noget om, at når man tager de her samtaler, så rykker det nogle holdninger, siger hun.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udgav sidste år en ny vejledning om abortspørgsmålet, hvor vurderingen lyder, at der ikke på noget tidspunkt i løbet af en graviditet er noget sundhedsfagligt i vejen for at gennemføre en abort.
Selvom Rosa Lund mener, at det er op til kvinden alene at beslutte, om hun vil have foretaget en abort, så mener Enhedslisten ikke, at grænsen skal fjernes. Hun peger blandt andet på målinger, som den Epinion har lavet for DR, som en årsag.
- Hvis vi skal overbevise danskerne om, at abortgrænsen skal rykkes, så skal vi nok starte med at rykke den nogle uger og ikke afskaffe den helt, siger hun.
Rosa Lunds egen holdning til spørgsmålet vil hun gøre op efter input fra sagkundskaben, siger hun.
Du kan dykke ned i argumenterne for og imod at hæve den danske abortgrænse i denne udgave af P1 Debat fra lige før jul: