Hævet gadeniveau og tunge metalporte: I Hamborg kan vandet bare komme an

Danmark skal måske se mod Hamborg, når vi skal gøre landet robust overfor oversvømmelser, mener ekspert.

Hvordan sikrer vi os bedst mod ødelæggende oversvømmelser?

Den kode har de måske knækket i Hamborg.

For selvom floden Elben løber gennem en del af byen og flere gange om året giver oversvømmelser, er området rustet til det. Bydelen kaldet Hafen City er nemlig bygget på en måde, så det er attraktivt, og vandet samtidig bare kan komme an uden bekymring.

Det forklarer guiden i Hafen City, Uwe Carstensen.

- Idéen var at implementere oversvømmelserne i byens dna og miljøet her, siger han.

Uwe Carstensen kender Hafen City-bydelen i Hamborg ud og ind og viser ofte folk fra hele verden rundt og giver inspiration til, hvordan fremtidens byer kan bygges på en måde, så de er sikret mod oversvømmelser. (Foto: © Alexander Aagaard, DR)

Der er blandt andet rekreative områder, promenader og restauranter helt ned til vandet med gulv-til-loft-vinduer af glas.

Men de er sikret mod oversvømmelser på flere måder.

Bydelens gadeniveau er hævet, og historiske bygninger er gjort vandtætte. Og der er tunge metalporte, der kan trækkes foran glaspartier og indgange.

Samtidig er hule metalbeholdere gemt under rister i jorden, der stiger i takt med vandet og bliver til en beskyttende mur, så glaspartier fra gulv til loft ikke bliver ødelagt af træstammer og betonfliser.

Og det er til stor glæde for en af de udsatte restauranter, der ligger tæt ved vandet. De får en advarsel, når der er risiko for oversvømmelser, så de kan lukke porte og åbne rister.

- Det er en rigtig god idé for vores sikkerhed, så vandet ikke kan komme ind. Det er meget praktisk, siger Anne Frie, der er tjener på en af restauranterne.

Anne Frie arbejder på en af restauranterne på den lavtliggende promenade i Hafen City i Hamborg. Hun har oplevet oversvømmelser, så restauranten måtte i gang med at trække jernporte for og åbne riste i jorden. (Foto: © Alexander Aagaard, DR)

Kan være en inspiration for Danmark

Siden den danske stormflod i oktober er det blevet debatteret, hvordan og hvor meget de danske kyster og byer skal sikres mod oversvømmelser. For Danmark ser - ifølge klimaforskere - ind i en fremtid med flere oversvømmelser fra skybrud og stormfloder. Og som vi så under stormfloden, kan det være ødelæggende.

Så Danmark skal måske se mod Hamborg for at finde løsningen. Det forklarer Peter Frigaard, der er lektor i maritime konstruktioner ved Aalborg Universitet.

- Det er det her med, hvordan det æstetiske spiller sammen med den tekniske sikring. Men særligt også tyskernes villighed til at sætte mange penge af til stormflods- og oversvømmelsessikring og blive ved med at gøre det over tid, siger han.

Hafen City begyndte at tage sin form i midten af 1990’erne og skulle fungere som en moderne forlængelse af Hamborgs indre by. Men floden Elben og det tidevand, der kommer ind fra Nordsøen, oversvømmer jævnligt området.

Broerne i Hafen City er blevet hævet, fordi det - ifølge guiden Uwe Carstensen - er afgørende, at ambulancer, brandbiler og lignende altid kan komme frem og tilbage til bydelen - også når den er oversvømmet. (Foto: © Alexander Aagaard, DR)

Derfor blev bydelens gamle broer for snart 20 år siden hævet med flere meter.

Netop det er noget, guiden Uwe Carstensen fremhæver, når han ofte viser politikere, kommuner og virksomheder fra hele verden rundt - også fra Danmark.

- De er også interesserede i vores bæredygtige og fremtidige måde at bygge på, siger han.

Også nogle af Danmarks fremtidige bygningskonstruktører har fundet inspiration i Hafen City.

En af dem, der har været på rundtur med guiden, er Sissel Mijares Hymyller. Hun studerer til netop bygningskonstruktør på UCL i Odense.

- Det interessante er, at byen næsten er helt integreret med vandet, siger hun.