Pansrede mandskabsvogne, PMV`er, fra 1960'erne, artillerikanoner fra 1965, kampvogne fra 1980-81 og lastbiler, der er 20-25 år gamle.
Det er måske ikke så mærkeligt, at en stor del af forsvarets rullende materiel tilbringer mere tid på værkstedet end ude i felten, skriver Jyllands-Posten.
Ifølge avisen er alle 60 eksemplarer af den bedste og mest sikre PMV, den såkaldte PMV M113 G4, lige nu taget helt ud af drift, fordi de på grund af tykkere panser og anden sikkerhed er blevet så tunge, at undervognen ikke længere kan klare vægten af både køretøj, mandskab og udrustning.
Kan kun køre få hundrede meter
Samtidig er det eneste tunge artilleri, som Danmark har, en selvkørende Haubitskanon fra 1965, så skrøbelig, at den kun kan køre nogle få hundrede meter.
Forud for en øvelse i Polen for nogle få uger siden tilbragte de danske Leopardkampvogne også meget tid på værksted.
Hærchef H.C. Mathiesen erkender, at det er et problem, at de bedst beskyttede og bedst opdaterede mandskabsvogne er ude af drift.
Glæder sig til nye vogne
- Vores PMV'er tæt på at være teknisk forældede og ikke operationelt brugbare. Haubits'en er blevet så gammel, at den ikke længere opfylder kravene til indsættelse på en moderne kampplads. Det påvirker vores muligheder for at blive indsat, siger han til Jyllands-Posten.
Hærchefen glæder sig derfor til at få nye vogne i 2018-23.
- Nogen har sovet i timen
Seniorforsker Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet mener, at forsvaret selv har en del af ansvaret.
- Nogen har sovet i timen, fordi man ikke i tide har anskaffet nyt udstyr. Man blev blandt andet tilbudt en masse pansrede mandskabsvogne fra amerikanerne, men det ville man ikke have. Derfor ligger man, som man har redt, siger han til avisen.
Forsvarsminister Carl Holst (V) medgiver, at forsvaret står over for historisk store materielanskaffelser.
/ritzau/