Hækkerup åbner for tv-overvågning af flere offentlige institutioner

Regeringen påtænker flere nye tiltag for at komme eksplosioner i Danmark til livs.

- Jeg tror, det vigtige her er, at vi markerer, at vi ikke vil have et samfund, hvor der sprænger bomber, sagde Nick Hækkerup på dagens pressemøde.. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Justitsminister Nick Hækkerup (S) åbner nu op for, at flere offentlige institutioner skal have tv-overvågning.

Det siger han i kølvandet på den seneste udvikling i sagen om eksplosioner i København.

- Jeg synes, det er relevant at overveje, om alle relevante offentlige institutioner skal have mulighed for tv-overvågning, siger Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup, når man ser overvågningen ude fra den politistation, hvor der er sket en eksplosion, så ligner gerningsmanden en, der godt ved, at han bliver overvåget. Tror du øget overvågning vil virke mod sådan en mand?

Oprydningsarbejdet efter eksplosionen ved Skattestyrelsen i København for otte dage siden. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- Ja, det tror jeg. For andre steder i efterforskningsforløbet er der ingen tvivl om, at nogle af dem, der har været inde i de her forløb, er blevet fanget på videokameraer, uden at de har været vidende om, at der var overvågning, siger Nick Hækkerup.

Sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte Nick Hækkerup onsdag eftermiddag på et pressemøde, at regeringen påtænker en række nye tiltag for at komme eksplosioner i Danmark til livs.

Derfor vil justitsministeren nu indkalde Folketingets partier til drøftelser omkring grænsekontrol, forebyggende arbejde og altså også tv-overvågning.

Rigspolitiet udgav i forbindeles med terrorangrebet i Danmark i 2015 en række evalueringer af tv-overvågning i Danmark, og her blev flere udfordringer skitseret.

Blandt andet har politiet ofte svært ved hurtigt at få adgang til overvågningsmateriale samt udfordringer med at få lokaliseret, præcis hvor der sidder tv-overvågningskameraer.

Ønsker skræpede straffe

På pressemødet varslede statsministeren også skærpede straffe for at sprænge ting i luften.

En idé, som den nye justitsminister Nick Hækkerup bakker op om.

Nick Hækkerup, dit eget forskningskontor har udgivet en rapport, som jeg læser sådan, at der ikke er belæg for, at højere straffe hjælper på noget. Hvorfor vil du gerne hæve straffen?

- Det er en af de ældste diskussioner, vi har i retspolitikken. Når vi straffer, gør vi det, fordi alternativet er, at man hver især vil søge retfærdighed. Og hvis det var sådan, ville det blive de stærkes ret. Det ender så i diskussionen om, hvad niveauet for straffen skal være, og her ser det ud som om, at straffen for sprængstoffer er ude af takt med straffen for våbenbesiddelse, siger Nick Hækkerup.

Kører man så ikke bare ind i en bygning med en bil næste gang, for så er det der, straffen er lav?

- Jeg tror, det vigtige her er, at vi markerer, at vi ikke vil have et samfund, hvor der sprænger bomber. Derfor bliver vi nødt til ret hurtigt at være konsekvente. Det er det, vi prøver på her ved at genetablere trygheden,siger Nick Hækkerup.