Hård kritik af miljøborgmester om spildevand: 'Det er jo fuldstændig forrykt'

Flere udvalgsmedlemmer undrer sig over intet at have hørt om sagen før nu og vil have udskudt spildevandsudledningen.

Therese Nissen, natur- & miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, forklarer, hvorfor det er problematisk at udlede så store mængder spildevand i Øresund.

- Det er jo, for at sige det mildt, fuldstændig forrykt. Det er miljøsvineri af dimensioner. Det er helt ubegribeligt, at en Enhedslisten-borgmesters forvaltning giver tilladelse til det. Og nu har jeg bedt om, at sagen kommer på dagsordenen i morgen.

Finn Rudaizky, medlem af teknik- og miljøudvalget for Dansk Folkeparti, lægger ikke fingrene imellem på spørgsmålet om, hvad han synes om, at der efter planen skulle have været udledt 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund her til morgen og de næste fem døgn.

Udledningen blev i aftes udskudt til mandag morgen. Men det er ikke godt nok, lyder det fra flere medlemmer af Teknik- og miljøudvalget i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

De undrer sig samstemmigt over ikke at have hørt noget og vil have lov at diskutere sagen på et møde mandag, før der bliver udledt en dråbe af spildevand fra københavnske toiletter, køkkener og bade.

- Mange vil gerne bade i Øresund, og jeg synes, det er ekstremt ulækkert, at folk bogstavelig talt skal svømme i andre folks lort. Ekstremt ulækkert, siger Jacob Næsager, der er medlem af udvalget for De Konservative.

Han vil bede om en orientering af borgmesteren på udvalgsmødet i morgen.

- Jeg er temmelig skuffet over ikke at være involveret før nu, hvor vi skal høre det i pressen i sidste øjeblik.

Udledningen sker i forbindelse med byggeri i området ved Svanemølleholmen i Nordhavn. Her skal der opføres bygninger hen over Hofors kloakledning, der hedder Lynetteledningen, som forbinder Strandvængets pumpestation med Lynetten Renseanlæg. Men ledningen er ikke bygget til at kunne klare vægten af byggeri, og arbejdet betyder derfor, at hovedspildevandsåren er lukket ned på grund af nybyggeriet.

Rasler med sablen

Ninna Hedeager Olsen, der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, skrev i går på sin Facebook-profil, at hun heller ikke selv havde hørt om udledningen før nu.

- Jeg hørte første gang om sagen, da medierne tog den op. Selvfølgelig burde jeg og Teknik- og Miljøudvalget have været orienteret om en sag som denne. Det har jeg bedt om, at vi bliver hurtigst muligt, skrev hun således.

Professor i miljøret, Peter Pagh, undrer sig over forløbet og understreger, at tilladelsen til at udlede spildevandet stadig kan trækkes tilbage. Få hans vurdering af sagen i klippet her:

Men den giver Dansk Folkepartis Finn Rudaizky ikke meget for:

- Det er ikke kun et spørgsmål om miljøsvineriet, men også et spørgsmål om, hvordan kommunen fungerer. Hvordan kan det ske, at borgmesteren ikke aner, hvad der foregår i sin egen forvaltning? Det er da utrygt for borgerne.

Selvom han kalder det 'meget utrygt' at sidde i udvalget med borgmesteren, har han forståelse for, at hun ikke kan vide alt, hvad der foregår.

Finn Rudaizky forventer, at hun sørger for en yderligere udsættelse.

Ifølge Peter Pagh, der er professor i miljøret ved Københavns Universitet, er det meget usædvanligt.

- Det, der undrer mig her, er, at man bare kan meddele sådan en tilladelse uden at følge de regler, der gælder. Det forekommer mig mærkeligt, når vi er oppe i så store mængder, at der ikke lægger en miljøvurdering på forhånd. Men man har givet en tilladelse og spørgsmålet er så, om man kan kalde den tilladelse tilbage, siger Peter Pagh.

- Og det kan man godt, når skaden jo ikke endnu er sket. Men det kan selvfølgelig få konsekvenser erstatningsmæssigt, siger han med tanke på, at det kan forsinke byggeriet, der allerede har fået en tilladelse.

SF, Radikale og Enhedslisten selv: Vi skal orienteres - og udledningen skal udskydes

Blandt partierne på borgmesterens egen fløj er ordene mindre hårde, men beskeden den samme: Vi skal lige have diskuteret det her på et udvalgsmøde, og før da skal der ikke lukkes spildevand ud.

Gorm Anker Gunnarsen er Enhedslistens repræsentant i Teknik- og miljøudvalget, og han opfordrer sin borgmester til at sørge for, at der "bliver stoppet for hanen" indtil udvalgsmødet i morgen.

- Det er en sag, som udvalget bør tage stilling til, og det bør vi gøre i morgen, når vi har møde.

Samme toner lyder fra Radikale Venstres medlem af samme udvalg, Mette Annelie Rasmussen.

- Vi har ikke været involveret tidligere. Det burde vi have været, fordi det kan have så voldsomme konsekvenser for badevandet og biodiversiteten, siger hun og pointerer, at de 24 timers udsættelse er 'en fin start', men at det næppe er nok.

Hun vil have undersøgt, hvad der er af alternativer, og det samme understreger Klaus Mygind, der er SF's udvalgsmedlem. Han kalder sagen "kontroversiel".

- Jeg ønsker ikke at udlede, hvis det på nogen måde kan undgås.

Søndag har borgmesteren sendt et skriftligt svar:

- Jeg deler kritikken af forvaltningens manglende orientering af mig og udvalget i denne sag. Jeg har krævet, at forvaltningen i dag orienterer mig og udvalget om sagen. Her skal det fremgå, om udvalget kunne have truffet en anden afgørelse, hvis sagen havde været forelagt politisk, og om udvalget har nogle handlemuligheder, nu hvor tilladelsen er givet, udtaler teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Teknik- og miljøudvalget har planlagt et møde klokken 15 mandag.