Håndsprit, mundbind og….briller? Stort dansk studie skal undersøge, om coronavirus smitter gennem øjnene

Folk med briller er bedre beskyttet mod covid-19, indikerer forskning.

På hospitaler og i testcentre har beskyttelsesbriller længe været en del af værnemidlerne for sundhedspersonale og podere. Arkivfoto. (Foto: © Stephanie Lecocq)

Mundbind og håndsprit har gennem snart to år været en del af hverdagen på lige fod med toiletpapir og mobiltelefoner.

Men vi har muligvis overset et andet værnemiddel, som potentielt kan bremse coronavirus og holde folk sygdomsfri.

Noget tyder nemlig på, at ganske almindelige briller kan være med til at beskytte mod de dråber af virus, som ofte fører til smitte gennem luften.

Blandt andet viser et britisk studie, at folk med briller ser ud til at være op mod 23 procent bedre beskyttet mod coronavirus end folk uden briller.

Og nu har et hold danske forskere sat sig for at undersøge, om coronavirus også smitter via øjnene.

Og det er på høje tid, siger professor Thomas Benfield fra Amager-Hvidovre Hospital, som er en af forskerne bag projektet.

- Pilen har i et stykke tid peget på, at coronavirus muligvis også smitter gennem øjnene, og derfor er det vigtigt at få skabt et reelt overblik over, om vi beskytter os bedst muligt mod smitte.

- Vi kender den form for smitte fra andre vira, og det kan meget vel betyde, at briller kan spille en rolle som værnemiddel mod corona, siger han.

Vi kender det fra andre vira

Det er ikke nyt, at nogle vira kan smitte gennem slimhinderne i øjnene.

En klassisk forkølelse kommer for eksempel ofte fra dråber af virus, der finder vej ind i øjet, og det samme gør sig formentlig også gældende for coronavirus, fortæller Thomas Benfield.

- Jeg har svært ved at tro, at covid-19 ikke også smitter gennem slimhinder i øjnene, men vi skal undersøge og kortlægge, hvor meget af smitten der kommer den vej.

- Hvis det viser sig at udgøre en væsentlig del af smitten, skal vi formentlig tænke briller eller visir meget mere ind i vores tiltag for at beskytte os selv, siger han.

Når virus smitter gennem øjnene, sker det, fordi der er en åben slimhinde i øjet, hvor virus uforstyrret kan sætte sig fast og formere sig.

Herefter spreder virus sig hurtigt gennem den frie passage, der er mellem øjnene og din næse og mund – eller fordi du gnider dig i et virusfyldt øje og derefter klør dig i næsen eller sutter på dine fingre.

Virus ’hopper’ typisk fra et menneske til et andet, når vi færdes frit ude i samfundet og er i rum med mange forskellige i løbet af en dag.

Og derfor er timingen for undersøgelsen tæt på perfekt lige nu, fortæller Thomas Benfield.

- Det er en stor fordel, at smittetrykket er så højt lige nu. Der er stor eksponering for alle dem, der har en hverdag med arbejde, indkøb og den slags, og det giver os god mulighed for at indsamle pålidelige data på, om brillerne yder beskyttelse hos deltagerne eller ej, siger han.

’Det kan give os et vigtigt redskab’

Den første februar ophævede regeringen alle de corona-restriktioner, som har præget hverdagen i næsten to år.

Men det betyder ikke, at en undersøgelse af smitte gennem øjnene kommer ’for sent’, mener Thomas Benfield.

- Vi ved ikke med sikkerhed, om der på et senere tidspunkt vil blive brug for en større eller mindre grad af restriktioner eller værnemidler igen, fordi situationen udvikler sig.

- Desuden vil der fortsat være særligt udsatte borgere, som kan have gavn af at beskytte sig, og hvis briller viser sig at være en brugbar metode, er det vigtigt at tage med i betragtning, siger han.

Samtidig understreger professoren, at der stadigvæk er mange lande i verden, hvor coronapandemien har hårdt fat.

Og derfor kan ny viden om effekten af at bære briller gøre en forskel, mener Thomas Benfield.

- Det er unikt, at vi som land kan afblæse coronavirus som samfundskritisk sygdom, og at vi har en så høj tilslutning til vaccinerne.

- For lande, hvor færre er vaccinerede, og smittetallene fortsat er høje, kan endnu en måde at beskytte sig på sagtens være et vigtigt redskab lang tid endnu, siger han.

Hvis du vil deltage i forsøget, kan du tilmelde dig her til og med d. 21 februar.