Storm, forsyningssvigt eller ekstremt vintervejr.
Det er nogle af de situationer, hvor det kan være nødvendigt at skulle klare sig uden el, vand, varme og muligheden for at handle ind. Og det er meningen, at danskerne skal vide, hvordan de gør det i helt op til 72 timer.
I hvert fald hvis man skal følge de nyeste anvisninger i den nationale beredskabsplan.
Her kan du se, hvad man har brug for i hjemmet, for at du og din familie kan klare jer selv.
Vand og mad til tre døgn
Beredskabsforbundet anbefaler, at man sørger for at have vand nok til hele familien i hjemmet, hvis en situation skulle opstå, hvor vandforsyningen ophører.
For voksne bør man have til to liter i døgnet, mens det for børn kan svare sig med én til halvanden liter. Det kan også være en god idé at have en plasticdunk til at opbevare og afhente drikkevand i.
Samtidig anbefaler Beredskabsfonden, at man opbevarer mad nok til samme periode i sit hus eller sin lejlighed. Det skal selvsagt være mad, der ikke kræver tilberedning, for eksempel dåsemad, kiks eller knækbrød og varmebehandlede fødevarer, der ikke kræver nedkølning og er langtidsholdbare.
Medicin, lys og en radio
Det vil nok ikke overraske mange, at en radio, der kører på batterier, er en nødvendighed, hvis man pludselig står uden el. Men man skal også sørge for, at hustanden har alternative lyskilder. Både en lommelygte med friske batterier og stearinlys og tændstikker bør man have i huset.
Samtidig skal man sikre, at man har tilstrækkeligt af den medicin, som man selv eller ens familiemedlemmer har brug for, ligesom man bør have en førstehjælpskasse i hjemmet.
Tilpas forsyningerne til husstanden
Listen fra Beredskabsfonden er kun vejledende, og derfor bør man vurdere om netop din husstand har flere behov, end der er listet på fondens hjemmeside.
For familier med små børn kan for eksempel bleer og vådservietter være svære at undvære.
Danskerne skal være selvhjulpne
Ekstreme vejrsituationer som stormfloder, orkaner og skybrud, er blandt de 10 største trusler mod Danmark. Det vurderede Beredskabsstyrelsen i slutningen af oktober. Og det er blandt andet den type situationer, som danskerne kan blive bedre til at håndtere.
Derfor udbyder Beredskabsfonden gratis kurser, hvor man kan lære mere om det personlige beredskab, ligesom man kan blive klogere på, hvordan man forebygger skader under voldsomt vejr, hvordan man skal forholde sig til sirener eller hvordan man udarbejder sin helt egen nødplan.
Du kan se mere om de gratis kurser, som har fået navnet Robust Borger, på Beredskabsfondens hjemmeside, hvor man også kan tilmelde sig uddannelsen.