GUIDE: Sådan gør hackerne og sådan sikrer du dig

Kend hackernes metoder og lær, hvordan du sikrer dig, hvis du har en netværksharddisk.

Mange danskere gemmer deres filer i 'skyen' på for eksempel Dropbox, One Drive, iCloud eller måske Google Drive. Har du en ekstern netværksharddisk (NAS) i hjemmet eller i virksomheden foregår det lidt på samme måde, men rent fysisk er dine filer blot gemt hjemme hos dig selv i stedet for i 'skyen'.

Netværksharddisken er tilsluttet hjemmenetværket og kan derfra give folk adgang til filer, film og foto. Men er den og routeren sat forkert op, er alle filer offentlige.

  • Køb kendte mærker, hvor du kan få support, og producenterne er påpasselig med at rette fejl, som kan skade deres ry.

  • Sluk routeren, når du ikke er hjemme.

Hvem står bag rådene?

Denne artikel er skrevet ud fra råd fra tre it-sikkerhedseksperter: Leif Jensen, adm. direktør, Kaspersky Danmark, Christian Damsgaard Jensen lektor på DTU, hvor han underviser i it-sikkerhed på sektionen System Security og it-sikkerhedskonsulent Keld Norman fra Dubex.

Hør mere i P1 Orientering i dag mellem klokken 16-18 eller hør udsendelsen på DR.dk

Sådan undersøgte DR sikkerheds-huller

  • I de her dage sætter DR fokus på it-sikkerhed. Målet er at belyse sikkerhedshuller, og anledningen er EU´s persondataforordning, der træder i kraft 25. maj i år.

  • En sikkerhedsekspert har sendt en liste over åbne netværksharddiske og ftp-servere. Uden adgangskode kan alle se filerne. To DR journalister fra P1 Orientering og Databaseredaktionen i DR Danmark har undersøgt indholdet i de åbne netværks-harddiske ved at søge efter dokumenter med forskellige søgeord som for eksempel: bank, skat, forvaltning eller gæld. Researchen er ikke delt med andre, men gemt i krypterede mapper.

  • DR har kontaktet en række personer, der uden at vide det, har følsomme ting liggende på nettet og advaret dem mod risikoen. Mange har efterfølgende lukket sikkerhedshullet.