Der er en række gode råd, du kan følge, hvis du vil værne dig bedre imod, at dine NemID-oplysninger bliver misbrugt af kriminelle.
Der er aktuelt, efter DR har fortalt om en gruppe, der er sigtet i en stor sag om NemID-svindel.
Ifølge DR's oplysninger er mere end hundrede danske ofre fra hele landet involveret i den nye sag, og der er tale om svindel for et tocifret millionbeløb.
Herunder kan du først se en række gode tips fra Forbrugerrådet Tænk, der varetager forbrugernes interesser. Rådene bliver suppleret af it-sikkerhedsekspert Christian Heinel.
Christian Heinel er teknisk chef for Nordeuropa hos virksomheden Cisco, der er en af verdens største virksomheder inden for it-sikkerhed.
Han er enig med Forbrugerrådet Tænk i, at det er bedre at bruge NemID-nøgleapp end det fysiske nøglekort, men understreger samtidig, at NemID-nøgleapp ikke er 100 procent sikker.
- Hvis kriminelle får adgang til NemID-brugernavn og adgangskode, er det muligt, uden ofrets viden, online at skifte mellem brug af nøglekort og nøgle-app, siger Christian Heinel og uddyber:
- Det vil sige, at hackeren kan tilgå en NemID-tjeneste som SKAT eller borger.dk og herfra skifte til nøglekort og begynde at ”tømme” nøglekortet for nøgler – og dermed tiltvinge en bestilling af nyt nøglekort – stjæle dette i transit eller postkasse, og så har man fået fuld adgang.
Den vigtigste adgangskode
Et af Christian Heinels vigtigste råd til at sikre sine NemID-oplysninger, lyder sådan her:
- Behandl din NemID-adgangskode som den vigtigste kode i dit liv. Forsøg at ændre den indimellem som en god praksis.
Hvad skal jeg tænke på, når jeg laver en ny adgangskode?
- Vær opfindsom og tænk ud af boksen. Brug ikke de oplagte kodeord som fødselsdatoer og navne på familiemedlemmer eller kæledyr. Lav en længere remse som du selv finder på, og kombinér med tal og specielle tegn.
Hvor kan jeg se, om der er nogen, der har forsøgt at misbruge mine identitetsoplysninger?
- Tjek først din NemID hændelseslog på www.nemid.nu. Hvis der er forsøg på eller har været login med dit NemID, vil det fremgå der.
Herunder kan du se, hvordan gruppen, der er sigtet for at svindle med NemID-oplysninger, har båret sig ad ifølge DR's research.
Siden de gruppen blev anholdt i juni og efter DRs dækning har Digitaliseringsstyrelsen ændret NemID-systemet, så brugere af nøglekort ikke længere får at vide, hvor mange nøgler de har tilbage på nøglekortet, når de logger på NemID-systemet. Det kan du læse mere om her.