Hvaler forbindes normalt ikke med de danske farvande.
Men en sjælden gang imellem forvilder de store pattedyr sig så tæt på en af vores kyster, at det er muligt at se dem.
Som det skete ved Grenen tæt på Skagen i dag, hvor ornitologen Rolf Christensen spottede en flok på tre spækhuggere kun 500 meter fra kysten.
Lillebælt
Det er dog ikke kun i de allernordligste egne af Danmark, at det er muligt at nyde synet af kæmpedyret.
Ifølge hvalekspert og redaktør på hvaler.dk Thyge Jensen kan særligt farvandet mellem Fredericia og Strib anbefales i øjeblikket.
- Hvis man med 100 procents sikkerhed vil se hvaler, og her tænker jeg marsvin, så er det der. Der er rigtig mange marsvin for tiden, og man kan få nogle fantastiske oplevelser. Tag ud i en båd og se dem jage sild op til overfladen kollektivt, siger han.
Kronborg
Også strædet mellem Helsingør og svenske Helsingborg, ud for Kronborg, er et fornuftigt sted at sætte sig en stund og vente på hvaler. Farvandet omkring Bornholm kan også anbefales.
Skal man se de mere specielle arter som spækhuggeren og pukkelhvalen, er Skagen og omegn stedet.
- Men man skal være mere end heldig. Det er omkring det, man kalder Jyske Rev, at de sjældne arter kommer forbi, siger Thyge Jensen.
Kaskelothvaler det største
Jyske Rev, eller Gule Rev som det også bliver kaldt, er kendetegnet ved en atlantisk fauna og en havdybde på 600-700 meter.
- Her er der også set grindehvaler og vågehvaler, siger Thyge Jensen, der har arbejdet på Fiskerimuseet i Esbjerg i 32 år.
Hans største oplevelse med hvaler var i 1996, da 16 døde kaskelothvaler strandede på Rømø. Året efter fandt man 13 hvaler samme sted. Ni af dem levede endda, da de blev fundet.
- Det var en voldsom oplevelse og det mest imponerende, jeg har set, siger Thyge Jensen.