Facebook er på vej med en ny søgefunktion, der gør det lettere for alle at finde dine offentlige informationer på Facebook.
Derfor er det på tide, at tjekke dine privatindstillinger på det sociale medie.
Det er 20 minutter som er givet godt ud. Og denne guide hjælper dig.
Hvis du kender nogen, som du tror kunne bruge guiden, så send den gerne til dem, eller del den på Facebook.
1. Tre vigtige ikoner
Det første du skal kende er tre ikoner.
Ikonet med globussen betyder, at din opdatering er offentlig og kan ses af ALLE. Hvis du kommenterer en andens opslag, som også er markeret med en globus, kan kommentaren også ses af alle. Ikke kun personens venner.
Ikonet med de to hoveder er "Venner". Det betyder, at din opdatering er delt med dine venner. Skriver du en kommentar hos en facebookven, som kun har delt en opdatering med sine venner, vil det du skriver også være synligt for personens venner.
Ikonet med tandhjulet er ”Brugerdefineret”. Her kan du vælge, hvem der specifikt kan se dine opdateringer. Hvis du kommenterer på en status med tandhjul, vil din kommentar kunne ses af alle dem, der er indstillet til at se opdateringen.
2. En enkelt opdatering
De tre ikoner går igen, når du skriver en statusopdatering, deler et billede eller et link. Facebook giver dig mulighed for at styre, hvem der kan se det.
Under opdateringen er der en lille pil ned. Trykker du på den, får du nogle valgmuligheder.
Vælger du "brugerdefineret", vil du herinde kunne bestemme, at det f.eks. kun er din chef der kan se denne ene opdatering – og så kan du skrive løs om, hvor hårdt du arbejder :-)
Når opdateringen er skrevet og sendt af sted, kan du fortryde og ændre, hvem der kan se den.
Du kan selvfølgelig også slette den igen. Hold musen hen over opdateringen - og en lille menu kommer frem ude til højre. Den skal du trykke på.
Du skal være opmærksom på, at den som standard altid vælger det, du sidst har brugt. Så var din sidste opdatering offentlig, vil din næste også være det, med mindre du ændrer det.
3. Menuen "Genveje til privatindstillinger"
Nu kender du til de tre vigtige ikoner. Så er det tid til at gå videre.
Tjek den menu der ligger i øverste højre hjørne:
Menupunktet "Hvem kan se mine ting" er en indgang til en indstilling for dine fremtidige opslag (vælg mellem offentlig, venner, brugerdefineret), din aktivitetslog (den vender jeg tilbage til), og en funktion, hvor du kan se din tidslinje som andre ser den.
Punktet "Hvem kan kontakte mig" giver dig adgang til at styre, hvem og hvordan du kan kontaktes af fremmede.
Sidste punkt er "Hvordan forhindrer jeg en person i at genere mig". Her kan du blokere personer og sørge for, de ikke kan se ting på din tidslinje. Du skal være opmærksom på, at dem du blokerer stadig kan se det du laver i Facebook-grupper og opslag du laver andre steder på Facebook.
I det lille ekstra punkt nederst - "Se flere indstillinger" - gemmer dig sig en række meget vigtige indstillinger.
Fx hvem der kan finde dig via en emailadresse eller telefonnummer du har offentliggjort på Facebook. Du kan også styre, om søgemaskiner (Google) skal kunne linke til din profil.
Er du gået ind til dine privatindstillinger, vil du ude til venstre se en række ekstra menuer.
4. Tidslinje og Tagging
Under "Tidslinje og Tagging" kan du styre, hvem der kan slå noget op på din tidslinje. Du kan også bestemme, at du vil godkende opslag på din tidslinje, hvis du bliver tagget i det.
Det er også herinde, du kan bestemme, hvem der generelt kan se hvad på din tidslinje og sørge for, at du skal godkende et tag, hver gang du bliver tagget.
5. Blokering
"Blokering" er et ret nyttigt menupunkt!
Det er her du kan tilføje personer til en "Begrænset-liste" så de kun kan se dine offentlige ting.
Det er her du kan "Bloker brugere" så en person ikke længere kan kontakte dig og lave venneanmodninger.
Du kan også undgå de trælse invitationer med "Bloker appinvitationer". Bare skriv navnet på den ven der hele tiden spammer dig med irriterende invitationer.
"Bloker begivenhedsinvitationer" gør det samme. Så slipper du for invitationer fra en irriterende ven.
Sidst - men ikke mindst - kan du vælge "Bloker apps" og tilføje de apps (FarmVille osv.) du ikke vil kontaktes af. Bonus i denne sammenhæng er, at de apps du tilføjer, heller ikke kan få adgang til andre end dine offentlige informationer.
6. Apps - hold på dine egne oplysninger
Under "Apps" kan du se de apps, du bruger.
På Facebook har du mulighed for at installere en lang række apps. Personligt bruger jeg alt for mange (164).
Ulempen ved en lang række apps er, at de har adgang til alt for meget information om dig - og i værste tilfælde deler dine venner faktisk dine informationer! Men det får du styr på nu.
"Apps, du bruger" viser dig dem, du har installeret. Ud for hver app kan du se et punkt der hedder "rediger". Klik her og se, hvad de enkelte apps deler. Og slå de ting fra du ikke gider dele.
Punktet "Apps, andre bruger" er efter min mening det vigtigste punkt under "Apps". Det er her du styrer, at din venner ikke deler DINE oplysninger med apps de bruger. Som du kan se herunder lader jeg ikke mine venner dele nogen af mine faste informationer med apps som mine venner bruger.
Har du flueben i et punkt, betyder det, at din venner kan dele den informationen med de apps de bruger.
7. Annoncer - slip for at optræde i dem
Annoncer på Facebook er sociale. Så hvis du ikke har slået det fra, kan dit navn ende i en reklame på Facebook for et produkt der vil ramme dine venner.
Hvis du vil undgå det, skal du klikke på "rediger" ud for "Annoncer og venner" og vælg "ingen".
Vil du undgå, at de billede i fremtiden bliver brugt i annoncer på Facebook, skal du under "Tredjepartssteder" også vælge "ingen".
8. Aktivitetslog - det er her du begrænser gamle vægopslag
Når du har fået styr på indstillingerne, så kan du bruge tid på at gennemgå dine tidligere opslag på Facebook. Det kan du i din "aktivitetslog".
Herinde kan du se ALT hvad du foretager dig på Facebook. Og du kan se, hvor meget dine venner kan se, af det du laver.
Husk, det kun er dig selv der kan se din aktivitetslog. Det er herinde, du også kan finde gamle vægopslag.
Hvis du vil finde gamle vægopslag, skal du først vælge "Dine opslag" for at se, hvad du har skrevet på andres vægge (og din egen). Ude til højre skal du så vælge det årstal, som du vil gennemse.
Når du har fundet noget du vil af med, skal du klikke på den lille cirkel.
Her skal du trykke på "slet" for at være sikker på, at aktiviteten ikke optræder noget sted på Facebook. Det er ikke nok at skjule den på tidslinjen.
Det samme skal du nu gentage for "Opslag af andre", for at se, hvad andre har smidt af beskeder på din væg gennem tiden - og som nu er synligt på din profil.
9. Sæt dine venner på lister
Der er flere måder at gribe det an på. Du kan sortere dine venner i lister og så kun dele indhold med de lister, du vælger fra gang til gang.
Facebook har lavet nogle såkaldte "smarte lister" som tager udgangspunkt i det, du har skrevet i f.eks. dit cv, eller hvem du har angivet til at være i din familie. Derudover findes der en "nære venner" og "bekendte". De to lister skal du selv sætte personer på.
Når du deler til bestemte lister, kan folk på den enkelte statusopdatering se hvilke andre personer, der har mulighed for at kigge med. Så ved dine venner også, hvem der kan se deres kommentarer. Du ved nu, hvem du skriver tilbage til.
Du kan også bruge listerne til at se nyhedsstrømme for den enkelte liste.
Hvis du vil ændre, hvem der er i hvilke lister, skal du vælge listen ude i venstre spalte (du kan også gå herind http://www.facebook.com/bookmarks/lists for at vælge listen). Nu vil du få mulighed for at tilføje venner til listen i højre side af skærmen.
Skriv navnet på den ven, du vil tilføje, eller tag et af de forslag Facebook giver dig.
10. Styr dine kontakt- og kæresteoplysninger
Inde på din egen tidslinje skal du klikke på "Om" (under dit profil-billede).
Herinde kan du gå alle elementer igennem ved at klikke på "rediger". Så kan du vælge, hvem der kan se hvad - og f.eks. om din email og telefonnummer skal være tilgængelig for dine venner.
Det er mange af disse informationer der blandt andet kan søges frem via Facebooks nye søgefunktion.
11. Beskyt dig mod hackere
Hvis du vil øge din sikkerhed på Facebook og undgå, at fremmede logger ind på din konto, så kan det hjælpe at bruge Facebooks ekstra sikkerhed.
Du skal vælge "Login-godkendelser".
Det er en funktion som betyder, at du bliver bedt om en ekstra kode, når du logger ind på en ny computer. Processen er lidt ligesom, når du bruger Nem-ID. Denne kode får du bare på sms eller på din smartphone, hvis du har Facebooks app installeret.
Held og lykke
Hvis du følger vejledningen her, er du godt klædt på. Og så har du selv mere kontrol med dine oplysninger på Facebook.