Grundvandet er ikke blevet testet for en række pesticider, der blandt andet er blevet brugt som sneglegift og til ukrudtsbekæmpelse, fremgår det af en orientering, der er sendt fra Statsrevisorerne til folketingsmedlemmerne i Miljø- og Fødevareudvalget.
Screeningen af stofferne er ikke blevet foretaget på trods af, at styrelsen og ministeriet blev gjort opmærksom på at få screenet for pesticiderne i en beretning fra Rigsrevisorerne i 2019.
Og det er "særdeles kritisabelt" lyder det fra revisorerne.
- Statsrevisorerne konstaterer, at Miljøstyrelsen mere end 2 år efter, at beretningen er afgivet, kun har screenet grundvandet for 3 ud af de 9 pesticider, fremgår det af en orientering, der er sendt til medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget.
Ud af de tre stoffer, som grundvandet er blevet screenet for, er to af dem blevet fundet.
Miljøstyrelsen forklarer til DR, at årsagen til de manglende undersøgelser skyldes, at ingen laboratorier har været i stand til analysere vandet for stofferne.
"Det er rystende"
Ifølge Martin Hansen, lektor ved Aarhus Universitet ved Institut for Miljøvidenskab, halter det med viden omkring, hvorvidt stofferne har en sundhedsskadelig effekt på mennesker.
Dog er en af de pesticider, Maleinhydrazid, som Miljøstyrelsen har fået kritik for ikke at have undersøgt, ifølge lektoren mistænkt for at være skadelig for mennesker.
- Maleinhydrazid er brugt til ukrudtsbekæmpelse i Danmark, og der er mistanker om, at det kan forårsage forstyrrelse i det centrale nervesystem og leverskade. Men alt er jo er et spørgsmål om dose, vurderer Martin Hansen.
Hos Danmarks Naturfredningsforening er præsident, Maria Reumert Gjerding, rystet over, at drikkevandet ikke er blevet testet.
- De skal tydeligt vise, at de tager det her alvorligt. Når det bare kører videre, og vi endnu engang skal høre om det på bagkant i statsrevisorernes kritik, så får man den fornemmelse, at de bare ikke tager det alvorligt. Det er ikke tilfredsstillende, mener Maria Reumert Gjerding.
Præsidenten bakker op om Statsrevisorernes kritik.
- Tilliden er i hvert fald temmelig tyndslidt. En ting er, at man én gang får kritik, men når man i ti år ikke har lykkes med at rette op på det, så har man jo et problem, forklarer hun.
Ingen kunne teste vandet
Hos Miljøministeriet lyder forklaringen, at undersøgelserne ikke er blevet foretaget, fordi der ikke findes nogen laboratorier, der kan analyse vandet for de pågældende pesticider og nedbrydningsprodukter.
- Der var ikke nogle udbydere, der kunne tilbyde at analysere for disse stoffer og deres nedbrydningsprodukter i forbindelse med ministeriets massescreeninger af grundvand, skriver Miljøministeriet i et skriftligt svar.
Den forklaring giver Maria Reumert Gjerding dog ikke meget for.
- Jeg savner meget større åbenhed og transparens for, hvad der foregår i Miljøstyrelsen. Har de et problem med analyser, der ikke eksisterer, så må de råbe op og informere ministeriet og Folketinget, mener præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening.
Hos vandbranchens interesseorganisation, Danva, forklarer seniorkonsulent Claus Vangsgård, at de naturligvis også er interesseret i at have så god en viden som muligt, om hvad der er i vandet.
- Så vidt angår nedbrydningsprodukterne fra terbutylazin (som der ikke er blevet screenet for, red.), har vi analyseværktøjer for moderstoffet og andre nedbrydningsprodukter derfra, så de steder, hvor man har fundet dem, ville man sikkert også kunne finde de andre, som der ikke screenes for. Og omvendt.
Miljøstyrelsen vil nu undersøge, hvad der kan gøres for at gøre det muligt at teste vandet for stofferne.
- Der kan være behov for at understøtte udvikling af egnede metoder til at analysere for udvalgte stoffer, skriver kontorchef Maria Sommer Holtze i et skriftligt svar til DR.