Godt fem kilometer under havbunden, cirka 300 kilometer fra den jyske vestkyst ligger en helt urørt olie- og gasreserve - Hejre-feltet. Her har den britiske kemi-gigant Ineos netop fået grønt lys til at hente det sorte guld op.
Det fremgår af en meddelelse på Energistyrelsens hjemmeside.
Godkendelsen ligger inden for rammerne af den såkaldte Nordsøaftale fra 2020, om at der kan hentes olie og gas op fra de danske felter i Nordsøen frem til 2050.
Men den skurrer i ørerne i samklang med regeringens ambitioner for klimaet.
- Det er det absolut dummeste, man kan gøre på det her tidspunkt i verdenshistorien at give tilladelse til at åbne et helt nyt olie- og gasfelt i Nordsøen, lyder det fra Helene Hagel, som er klimapolitisk leder i Greenpeace.
'En helt anden klimapolitisk virkelighed'
Selve licensen til at producere olie og gas fra Hejre-feltet stammer fra 1998, og selvom den stadig er gældende, burde den ses i et helt andet lys i dag. Og derfor burde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard have grebet ind, mener hun.
- Det er en helt anden klimapolitisk virkelighed, vi står i nu, siger Helene Hagel.
- Det mener vi legitimerer, at regeringen selv går ind og tager stilling til, om vi bør åbne et nyt oliefelt, når vi selv går rundt i verden og prædiker det modsatte, fortsætter hun.
Samme pointe fremfører direktør for miljøorganisationen Plastic Change, Louise Lerche-Gredal.
- Danmark brander sig selv som grønt foregangsland, men tillader, at der hives endnu flere fossile ressourcer op af den danske undergrund. Det synes jeg ikke hænger sammen, og beslutningen er under al kritik, siger hun i en skriftlig udtalelse.
Klimaminister Lars Aagard (M) ønsker ikke kommentere sagen. Ministeriet henviser til, at det er en administrativ beslutning, der træffes af Energistyrelsen.
35 millioner ton CO2
Hejre-feltet gemmer ifølge Energistyrelsen på 67 millioner tønder olie og 3,5 milliarder kubikmeter gas. Ifølge en rapport om miljøkonsekvenser ved projektet vil det udlede op til 35 millioner ton CO2, når det bliver brændt af.
Ineos' tilladelse til at pumpe olien og gassen op, løber frem til 2045, men der går et par år med anlægsarbejde, før produktionen kan sættes i gang. Efter planen kan det ske i 2027.
Hejre-feltets ressourcer forventes at komme til at udgøre omkring syv procent af den samlede produktion fra de danske Nordsø-felter.
Der er altså tale om et relativt lille oliefelt. Og det er derudover svært at komme til, fortæller Morten Hahn-Pedersen, som er historiker og forfatter med speciale i olie- og gasproduktion.
- Det er det dybest liggende oliefelt i Danmark. Det ligger 5.000 meter under havbunden. De fleste af de felter, vi har ligger på 2.000 til 2.500 meter under havbunden.
Der har tidligere været konkrete planer om at gå i gang med produktionen ved feltet, men de blev skrinlagt i 2016. Blandt andet feltets placering har gjort det vanskeligt at udvinde olie og gas derfra.
- Jo længere nede forekomsterne ligger, jo varmere er det, og jo større tryk er de under. Det gør det vanskeligere og dyrere at have med at gøre, siger Morten Hahn-Petersen.
Danmark krævede stop for olie og gas på klimatopmødet i Dubai sidste år. Men vi slukker ikke for vores egen oliehane i tide, påpeger rapport. Læs mere her: