Grethe får cannabis-olie på hospicet: Jeg har fået min appetit tilbage

Enkelte hospicer er begyndt at udskrive cannabisolier og kapsler til deres patienter, viser ny rundspørge.

72-årige Grethe Munk er uhelbredeligt syg af kræft.

Hun fik diagnosen i marts sidste år, og er nu tilknyttet et hospice, hvor hun får lindrende behandling.

Hun er ikke indlagt på hospicet, men kommer jævnligt til konsultationer, hvor hendes læge blandt udskriver lindrende medicin til hende.

- Jeg tager syv-otte dråber om dagen, siger Grethe Munk, da DR Nyheder møder hende på Diakonissestiftelsens Hospice på Frederiksberg.

På bordet foran hende står en lille flaske.

- Det er min cannabis-olie, siger hun.

Grethe Munk har fået udskrevet olien af en af hospicets læger.

- Det er jeg rigtig glad for. Den hjælper på min kvalme og min madlede og på at få det bedre generelt. For mig er det vigtigt, at man har en god tid, siger hun.

Børnene købte det på Christiania

Inden Grethe Munk blev henvist til hospicet på Frederiksberg, tog hun noget cannabisolie, som hendes børn på ulovlig vis havde skaffet til hende på Christiania. Men selv om olien hjalp på kvalmen, brød Grethe Munk sig ikke om det.

- Det var jo ikke rart at skulle være kriminel for at få det bedre, og så var der den kæmpe bivirkning, at jeg blev skæv af det. Det var svært at dosere, og det brød jeg mig ikke om, fortæller Grethe Munk.

Hendes læge, Preben Olsen, der er ledende overlæge på Diakonissestiftelsens Hospice, møder flere patienter, der som Grethe Munk selv køber cannabisolien uden om lægen.

- Der kan gå lang tid, før de fortæller mig, at de tager cannabis. For mange er lidt flove over det, siger han.

Men når patienterne fortæller ham det, så udskriver han det til dem i stedet for, så de kan få det på hel lovlig vis, fortæller han.

- Så har jeg også helt styr på hvad de får, og i hvilke doser de tager det, så der ikke skal være problemer i forhold til den øvrige medicin, jeg udskriver, siger Preben Olsen.

Flere hospicer udskriver cannabisolier

Cannabisolien bliver produceret på Glostrup Apotek vest for København. Det er det eneste apotek i landet, der fremstiller cannabis-medicin. Her har man fremstillet olien i knap halvandet år, og i den periode er flere og flere hospicer begyndt at udskrive den til deres uhelbredeligt syge patienter.

Fem af landets 20 hospicer har udskrevet olier og kapsler med cannabisekstraktet til flere patienter, mens to hospicer overvejer at gå i gang med at tilbyde behandling med cannabisprodukterne. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet til hospicerne.

Og det vækker glæde hos patienter som Grethe Munk, at flere hospicer er begyndt at få øjnene op for cannabismedicinen. For med præparatet fra Glostrup Apotek oplever hun ikke de samme bivirkninger, som hun gjorde med olien fra Christiania, fortæller hun.

- Det virker rigtig godt. Jeg har slet ikke nogen bivirkninger.

- Jeg kunne ikke have haft det så godt uden mine dråber, tilføjer hun.

I over et halvt år har Preben Olsen udskrevet medicinen til Grethe Munk.

- Hun har faktisk ikke haft brug for anden medicin sideløbende med det - heller ikke anden smertestillende medicin. Hun har virkelig overrasket og været en langtidsoverlever og haft så godt som ingen symptomer de sidste seks-otte måneder, siger han.

Formand anbefaler ikke cannabisolie

Når fem af landets hospicer udskriver cannabismedicinen fra Glostrup Apotek, så sker det selv om deres forening Dansk Selskab for Palliativ Medicin ikke anbefaler dem at gøre det.

- Jeg kan ikke forstå, at de tør, siger Bodil Abild Jespersen, der er formand for foreningen.

- Cannabisolie er ikke et godkendt lægemiddel i Danmark, fordi der mangler dokumentation for, at det har en god og gavnlig virkning i forhold til patienterne, fortsætter hun og henviser til, at Lægemiddelstyrelsen ikke har godkendt cannabisprodukterne fra Glostrup Apotek.

Men på Diakonissestiftelsens Hospice er Preben Olsen ikke bekymret.

- Vi gør det under kontrollerede forhold. Og jeg må tro på de patienter, der har personlig erfaring med, at det hjælper - også selv om der ikke er evidens for det. Jeg vil gerne være med til at hjælpe dem med det i den ofte meget korte levetid, mine patienter har, siger han.

Grethe Munk er heller ikke bekymret. For på trods af manglende dokumentation er hun sikker på, at olien har hjulpet hende.

- Hvis jeg glemmer at tage dråberne, så får jeg det meget dårligere og kan ikke spise. Slet ikke spise.

Vil du anbefale det til andre patienter i din situation?

- Ja. Jeg har allerede anbefalet det til en del. For det er da værd at prøve, synes jeg. Der er heller ikke alle de bivirkninger, som der er ved andet medicin, siger hun.

CANNABIS SOM MEDICIN

  • Det er ikke ulovligt for apotekere og farmaceuter at fremstille cannabis-medicin.

  • I halvandet år har Glostrup Apotek som det eneste danske apotek produceret cannabis-olier og tabletter.

  • Alle læger i Danmark kan udskrive medicinen.

  • Men cannabis-medicinen, der bliver fremstillet på apoteket, er ikke godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

  • Pga. begrænset dokumentation vil Lægemiddelstyrelsen ikke anbefale lægerne at udskrive medicinen.

  • Sygesikringen giver kun i meget få tilfælde tilskud til medicinen. Den koster cirka 2000 kroner for en flaske cbd på 30 ml eller thc på 10 ml. Til terminalt syge hospicepatienter bliver udgifterne dækket.

  • Et flertal i Folketinget har stemt for en forsøgsordning med den rå cannabisplante. Efter planen starter forsøget op i januar 2018. Kilde: Lægemiddelstyrelsen og Glostrup Apotek