Gratis kommunale kondomer og p-piller forebygger teenagegraviditeter

For at undgå uønskede graviditeter og kønssygdomme betaler flere kommuner prævention.

Det kommunale Condomeri i Randers har billige bland selv kondomer. Det er især unge under 30 år, som handler i Condomeriet. (Foto: © DR Nyheder ©)

På det kommunale Condomeri i Randers kan borgere blande billige bland-selv-kondomer med riller, smag og creme. Holstebro senere i år også et kommunalt kondomeri, mens flere andre kommuner uddeler gratis prævention: p-piller, p-stave eller kondomer. I Randers har et af målene været at undgå uønskede graviditeter blandt unge, forklarer Anja Næsgaard Dal, der er forebyggelseskonsulent i Randers Sundhedscenter.

- Det er en god ide at sikre borgerne billigst muligt prævention. Man kan nedbringe antallet af unge mødre, siger Anja Næsgaard Dal.

Anja Næsgaard Dal, der er forebyggelseskonsulent i Randers Sundhedscenter, viser bland-selv-hylderne på det kommunale Condomeri. (Foto: © DR Nyheder ©)

De fleste kunder i Condomeriet er under 30 år, og stedet er også med til at forebygge kønssygdomme som klamydia, der i værste fald kan gøre kvinder sterile. Driften af Condomeriet er en underskudsforetning nu og her, men kommunen kan spare penge på den lange bane, mener Anja Næsgaard Dal.

Historisk få teenage-mødre

De seneste år er der kommet markant færre unge mødre. I 2007 til 2009 blev over 900 børn om året født af en teenagemor, mens tallet sidste år var faldet til 474. En del af faldet forklares med den øgede forebyggelse, mener Anja Næsgaard Dal fra Randers Kommune, der sidste år havde rekordfå teenagemødre.

Her bor de unge mødre

Flere kommuner fik for alvor fokus på prævention og sex-oplysning, da forebyggelsespakkerne blev vedtaget i 2014. Tidligere kunne kommuner kun give prævention til børn og unge med behov for særlig støtte. I dag kan kommunalbestyrelsen vælge at uddele gratis prævention til alle. Halsnæs valgte som første kommune at tilbyde gratis prævention til unge under 25 år og siden fulgte Herning efter, mens Odense også har gratis kondomer ved sundhedsplejen. Holstebro håber, det kommunale kondomeri vil fange de unge bedre end i dag, hvor kommunen har kondomkampagne to uger om året.

- Et kondomeri kan være et sted, hvor der er fokus på seksuel sundhed hele året rundt, og hvor man kan gå hen og få rådgivning, siger Lone Kjær Hein, der er sundhedsplejerske i Holstebro Kommune.

Folkeskoler har mere seksualundervisning

Kommunerne har også skruet op for seksualvejledningen til de unge. For eksempel har Randers sex-ambassadører, og Condomeriet ruller ud til ungdomsklubber og oplyser om sikker sex. Den årlige uge-sex-undervisning i folkeskolen er også blevet mere populær. 46 procent af sundhedscheferne i kommunerne vurderede, at så godt som alle folkeskoler i kommunen deltog i uge-sex-undervisningen sidste år. I 2013 var tallet blot 23 procent, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Så mange kommuner oplyser, at folkeskolerne indgår i uge-sex-undervisning (i procent)

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) er glad for øget forebyggelse og færre teenagegraviditeter.

- Jeg er rigtigt glad for, at der er færre teenagemødre i København. Det viser, at vores indsats har virket, siger hun.

Sisse Marie Welling understreger dog, at par også kan vente for længe med at få børn:

- Vores absolut største problem i København er, at københavnerne kommer for sent i gang med at ville have børn. Det betyder desværre, at der er for mange, som enten ikke får børn eller ikke får det antal børn, de drømmer om, siger hun.

Forskellig indsatser med prævention

  • Det er op til kommunalbestyrelsen at beslutte, hvordan kommunen vil forebygge uønskede graviditeter og kønssygdomme.

  • Nogle kommuner som fx Halsnæs har valgt, at prævention skal være gratis for alle unge under 25 år.

  • Andre kommuner som København og Odense giver gratis prævention til sårbare unge eller særlige grupper, mens kommuner som Randers og Holstebro satser på billig prævention.