Når en stor havvindmøllepark opføres på Kriegers Flak, eller naboen opsætter en vindmølle, er der en kompensation, fordi vindmøller er dyre at opsætte og derfor ikke kan konkurrere med el-prisen fra traditionelle energiformer som kulkraft.
Den kompensation betaler danske el-forbrugere i form af den såkaldte PSO-afgift (Public Service Obligation), som i dag udgør næsten 10 procent af el-regningen.
El-prisen går ned, og derfor går PSO-afgiften op.
- Det er baseret på det kernesunde princip, at dem, der er årsag til en omkostning, betaler omkostningen, siger Hans Henrik Lindboe, partner hos EA Energianalyse.
- Vi finansierer en del af den grønne omstilling ved, at du får en bestemt pris for din strøm, hvis du for eksempel har en vindmølle. Hvis prisen i el-markedet falder, så stiger tariffen, siger han.
PSO-afgiften blev indført i 1998 under tidligere miljøminister Svend Auken. Indtægterne fra afgiften skulle dække udgifter til nye energiteknologier, der endnu ikke er i stand til at klare sig på rene markedsvilkår.
Siden er PSO-afgiften steget kraftigt. Det skyldes flere efterfølgende energiforlig og en faldende el-pris, der gør afstanden mellem markedsprisen og den grønne el-prisen større.
I 2012 omfordelte PSO-afgiften 3,2 milliarder. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet forventer, at PSO-midlerne vil vokse med 16 milliarder kroner frem til 2020.
Det er baggrunden for, at minister Lars Christian Lilleholt i dag foreslår, at energiforligets partier "kigger på den samlede regning, som simpelthen er blevet for stor".
- Det, at den er blevet så tydelig, betyder, at politikerne må forholde sig til den. For nogle virksomheder udgør PSO 50 procent af el-regningen. Og så bliver det meget tydeligt, at det koster penge, siger Hans Henrik Lindboe.
EU-kommissionen har dømt PSO-afgiften ulovlig, fordi den kun retter sig mod grønne investeringer i Danmark. Derfor er regeringen under alle omstændigheder tvunget til at omlægge afgiften fra 2017.
Danmark har de højeste el-afgifter i verden. Totredjedele af den danske el-pris udgøres af afgifter. 58 procent af el-prisen går til statskassen, mens PSO'en på omkring 10 procent omfordeles til grøn energiteknologi. Se grafikken ovenfor.