GRAFIK Sådan kan solstormen ramme

Ved det værste scenarie kan en voldsom solstorm volde store problemer.

I Danmark er det sjældent, at vi taler om Solen i negative vendinger, men den kan faktisk nogle gange være en trussel mod samfundet og er nu en del af Beredskabsstyrelsens risikobillede.

Det er rumvejr, nærmere bestemt de såkaldte solstorme, der kan blive en stor udfordring for Danmark, hvis vi bliver ramt. I værste fald kan de nemlig sætte satellitter ud af spil, lukke flytrafikken og lamme vores kommunikationssystemer.

Og det værst tænkelige scenarie kan få katastrofale konsekvenser, siger astrofysiker og forsker i rumvejr ved Danmarks Tekniske Universitet, Kristoffer Leer.

- I det værst tænkelige scenarie går det ikke kun ud over Danmark, men det meste af kloden, specielt på de lidt mere nordlige breddegrader. Det vil kunne skabe en helt masse ekstra strøm i vores elforsyning, og det vil kunne blive ledt tilbage til vores kraftværker, der vil gå ned.

- Mister vi en stor del af kraftværkerne i Nordamerika og Europa, står vi uden strøm i flere år, og det er der ikke rigtig nogen, der kan forudsige konsekvenserne af.

Beredskabsstyrelsen har i deres rapport 'Nationalt Risikobillede' beskrevet, hvorfor rumvejret skal være en del af de 13 hændelsestyper, der kan true Danmark:

Hvad ved vi?

Ikke nok. Med kun et par hundrede års observation mangler der stadig viden. Vi kan forudse rumvejr, men vi ved ikke, hvor kraftigt det kan blive, og vi kan ikke se, hvordan det vil påvirke Jorden.

Hvad er en solstorm?

En solstorm skabes af flere forskellige typer af såkaldte soludbrud, der er voldsomme eksplosioner i Solens atmosfære. Enorme mængder energi frigives og bliver slynget ud af Solen og mod Jorden.

Sker det tit?

Det er ikke alle udslag, der kan mærkes på Jorden, da vores magnetfelt ofte beskytter os. Samtidig kommer det an på, hvor Jorden befinder sig på sin bane, og hvor på den gigantiske Sol udbruddet sker. Vores svenske naboer blev ramt i både 2003 og 2015, hvilket påvirkede flytrafik og elnet, men Danmark blev ikke ramt. Man taler om en 11 års cyklus.

Er det sundhedsskadeligt?

Strålingen er farlig for os mennesker i høje doser, men Jorden er omgivet af et beskyttende lag af magnetfelt og den yderste del af vores atmosfære. Magnetfeltet afbøder nogle af effekterne, så der er et nogenlunde jævnt strålingsniveau. Astronauter kan til gengæld blive ramt hårdt af strålingen ved et soludbrud, hvis der er tale om store doser, og de ikke har den rigtige beskyttelse.

Hvad kan det påvirke:

Hvis det er en alvorlig solstorm, der rammer Jorden forkert, kan det påvirke en lang række ting.

Beredskabsstyrelsen skriver i deres rapport om risikobilledet, at det særligt er et fænomen, der kaldes Geomagnetically Induced Currents (GIC), der kan skabe problemer. De ladede partikler fra de stærke solvinde kan ramme jordens magnetfelt, så der ved induktion skabes elektrisk strøm i elektriske ledere.

Elforsyningsnet

Under solstorme kan der blive overspænding i højspændingsledningerne. Danskerne er ikke helt så udsatte her, som lande der har langt mellem forbrugere og transformatorstationer, og hvor der derfor også er længere ledninger.

Ifølge Beredskabsstyrelsen er Danmark forbundet med det tyske, norske og svenske elnet, og hvis der sker overspænding kan det også ramme Danmark. Afbrydelserne kan være længerevarende og ”strømafbrydelser på mere end få timer kan have betydelige kaskadeeffekter mange steder i samfundet.”

Radiokommunikation og radarovervågning

Stormene kan ifølge Beredskabsstyrelsen forstyrre signalerne, så det ikke er trygt at flyve eller lande i visse lufthavne. I 2003 under Halloween-stormene blev kommunikations- og navigationssystemer upålidelige i Sverige. Flyruter blev omlagt og aflyst, og der var store forsinkelser.

Satellitter

Den beskyttende atmosfære, der er med til at skærme mennesker mod strålingen, beskytter ikke satellitterne. De bygget til at modstå partiklerne fra solvinden, men ved et voldsomt soludbrud er de sårbare. Der er 1300 af dem i drift, og de kan blive sat helt ud af spil, hvis det går galt.

Det er svært at forudsige, hvordan solstormen kan påvirke os, for mange satellitsystemer er forbundet og overlapper, mens andre kun har en bestemt opgave. Bliver de totalt slået ud er de svære og dyre at erstatte, og forberedelse og opsendelse kan tage flere år.

Kommunikation

Hvis satellitterne bliver hårdt ramt, kaber det én lang række bølgeeffekter. Det kan påvirke både navigation, kommunikation og angivelse af tid.

Verdenshandel

Solstorm kan også få store betydninger for det globale marked. Satellitterne sørger nemlig for, at der verden over er en fælles tidsreference, der blandt andet sikrer, at verdens børser er sammenstillet, så handlen sker med det samme på hele Jorden.

Navigation

Flytrafikken og skibsfarten er helt afhængige af satellitnavigation. Satellitbaseret navigation er en vigtig teknologi i 2017 og afgørende i for eksempelvis kommerciel søfart.

Scenarie fra Beredskabsstyrelsen

  • Hvad nu hvis...

  • ...en kraftig flare og en medfølgende udladning af ladede partikler (SEP) sætter flere satellitter ud af drift.

  • Positionsangivelser ved hjælp af satellitnavigation er upræcise med periodevise udfald.

  • TV-stationer er ude af stand til at transmittere grundet udfald af kommunikationssatellitter.

  • Få timer senere rammer en CME Jorden. GIC-strømme forårsager strømudfald i flere nabolande.

  • I Danmark påvirkes mobilnettet og selv beredskabsmyndighedernes særlige kommunikationsnet (SINE) med periodiske driftsforstyrrelser i dele af landet.

  • Der er fortsat tilgængelige kommunikationslinjer, men den manglende nyhedsstrøm på TV-medierne presser båndbredden på internettet og gør det vanskelig at skabe et overblik over situationen og årsagerne bag…