Grafik: Så mange føder ved kejsersnit verden over

I Danmark bruges kejsersnit som en sidste udvej, men sådan er det langt fra alle steder. Forskellen skyldes sundhedssystemerne, lyder det.

For danske gravide er kejsersnit oftest en løsning, man kun tyer til, når en fødsel ikke kan gennemføres på naturlig vis.

Men sådan er det langt fra i alle lande.

Selv indenfor Europas grænser er der enorme forskelle. Det viser et nyere europæisk studie i det lægefaglige tidsskrift BJOG. For eksempel er andelen af kejsersnitsfødsler i Cypern helt oppe på 52 procent, mens det i Island kun er knap 15 procent.

Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen i Danmark, mener, at det er styrken i de offentlige sundhedssystemer, der er skyld i den store forskel.

- Hvis vi kigger nøjere på Europa, så kan vi se, at de sydeuropæiske lande adskiller sig ved at have nogle meget, meget høje kejsersnitsfrekvenser, og det er typisk lande, hvor man har haft et svagere fokus på den normale fødsel og på den viden, der skal til for at drive den, siger hun.

Kedelig førsteplads til Danmark i Norden

Over hele verden stiger andelen af spædbørn, der kommer til verden ved kejsersnit. Ifølge de seneste oplysninger fra verdenssundhedsorganisationen WHO ligger det globale gennemsnit nu på 18,7 procent, mens det tilbage i 2007 lå på 15 procent.

Højest er det i Brasilien, hvor mere end hver anden kvinde fravælger en naturlig fødsel.

I Danmark er det knap hvert femte barn, der bliver taget ved kejsersnit. Og selvom det er lavt i forhold til Brasilien, så er det det højeste tal i Norden. Desværre, siger Lillian Bondo:

- Vi ligger desværre på en kedelig førsteplads. I de fleste lande i Norden er tallet under tyve procent, og det er at foretrække. Men i Danmark har der været en myte om, at kejsersnittet ikke er mere farligt end naturlige fødsler - det passer altså ikke, siger jordemoderen.

Jordemoder advarer mod et nyt 'normal'

Særligt i Latinamerika og Caribien er andelen af kejsersnitsfødsler vokset meget. Ifølge Anne Line Dalsgaard, der er lektor i antropologi og etnografi ved Aarhus Universitet, skyldes stigningen i kejsersnitsfødsler i Brasilien, at der er kommet prestige i at få foretaget et kejsersnit, ligesom læger sparer arbejdstid, og de gravide føler sig mere trygge.

Lillian Bondo kritiserer de sundhedssystemer, hvor læger foretager kejsersnit for at kunne gå hjem kl. 16 - som det for eksempel foregår flere steder i Brasilien:

- Hvis man har et økonomisk system, der giver incitament til, at lægen får overstået sine fødsler på den vagt, han har, så er der et problem, siger hun.

Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser, hvis kejsersnitsfødsler bliver det nye 'normale', advarer formanden for Jordemoderforeningen:

- Det er rigtig smart i de tilfælde, hvor det er nødvendigt - for det er jo en livredende operation. Men man skal huske på, at der er både risiko for mor og barn ved et kejsersnit, det viser de fleste studier.

Kan give både mor og barn problemer

Ud over at kejsersnittet giver barnet øget risiko for allergi, overvægt og diabetes, så kan det også give langt mere alvorlige komplikationer for både mor og barn.

- Hvis man indfører kejsersnit som den nye 'rigtige' fødsel, så vil man se en kæmpe vækst i de risici, som vi kender til: sammenvoksninger i underlivet, blæreproblemer, fosterdød ved næste graviditet og så videre. Og dertil kommer barnets helbred, siger Lillian Bondo.

Hun mener godt, at Danmark kan ramme samme kejsersnitsniveau som Island. Andre steder er opgaven sværere at løfte.

I grafikken øverst i artiklen kan du se, hvor i verden der bliver foretaget flest kejsersnit.