Hverken LO eller Dansk Arbejdsgiverforening vil betale indvandrere og flygtninge en lavere startløn, når de starter på arbejdsmarkedet i Danmark.
Forslaget bliver rejst af Dansk Flygtningehjælp i avisen Børsen. Her efterlyser organisationen løsninger, der kan hjælpe de mange arbejdsløse indvandrere og flygtninge i job.
- Der skal være en periode, hvor arbejdskraften skal gøres billigere for arbejdsgiverne, indtil det stemmer igen efter et år eller to, siger Andreas Kamm, direktør for Dansk Flygtningehjælp til Børsen.
Men LO, der repræsenterer en million danske fagforeningsmedlemmer, mener ikke, at man skal hjælpe indvandrere og flygtninge ind på arbejdsmarkedet med lavere løn.
- Flygtninge og indvandrere skal kompetence-afklares, og så skal de have et job på lige fod med alle andre på arbejdsmarkedet, siger Lizette Riisgaard, næstformand i paraplyorganisationen.
Større incitament til at arbejde
Dansk Arbejdsgiverforening, der er hovedorganisation for mere end 24.000 virksomheder, er enig i, at der ikke skal være en lavere startløn til indvandrere og flygtninge på arbejdsmarkedet.
I stedet mener de, at man skal ændre på det offentlige forsørgelsessystem.
- Forskellen på, hvad man kan få i offentlige forsørgelse, og hvad man kan få i løn, er ikke stor nok, siger chefkonsulent i organisationen Berit Toft Fihl.
Større engagement fra arbejdsgiverne
Det er LO ikke enig i.
I stedet for at skyde skylden på for høj kontanthjælp mener næstformanden i LO, at hovedansvaret for at få flere indvandrere og flygtninge ud på arbejdsmarkedet ligger hos den enkelte arbejdsgiver.
- Flere arbejdsgivere skal være med på, at det både er godt for virksomheden, men også godt for de personer der kommer til landet, hvis de bliver ansat, siger hun.
Det synspunkt bakker arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen op om.
- Det er arbejdsgiveren, som hyrer og fyrer. Så det er her, der skal ændres på nogle holdninger og værdier, siger han.