GRAFIK En flygtnings vej gennem det danske asylsystem

Flygtninge, der kommer til Danmark, møder både politi, kommunen og flygtningehjælp på vejen til at få dansk asyl.

(Foto: © Grafik Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

I de første ni måneder af 2015 har over 9.000 personer, ifølge Udlændingestyrelsen, søgt asyl i Danmark.

I ovenstående grafik kan du se, hvad der sker, fra en asylansøger ankommer til landet, til personen eventuelt får tildelt asyl.

Politiet møder flygtninge først

Når en flygtning krydser grænsen ved for eksempel Kruså i Sønderjylland, er politiet ofte den første myndighed, flygtningen kommer i kontakt med.

Efter politiet har registreret flygtningen som asylansøger, udleverer Røde Kors tøj og hygiejneartikler til den enkelte, som herefter indkvarteres på et af landets modtagecentre - for eksempel Center Sandholm.

Efter et par uger i modtagecentret overføres flygtningen til et af landets opholdscentre, hvor personen bor, mens asylsagen afgøres.

Asyl giver plads i en kommune

Hvis en flygtningen får tildelt asyl og dermed opholdstilladelse, visiteres personen til en dansk kommune som asylmodtager.

’Visitering’ indebærer, at Udlændingestyrelsen udpeger den kommune, der skal stå for boligplacering og integration af den enkelte flygtning.

Her tager Udlændingestyrelsen udgangspunkt i det nuværende års kommunekvoter, hvor det er fastlagt, hvor mange flygtninge den enkelte kommune skal modtage.

Kommunen giver bolig og danskkursus

Ifølge Udlændingeloven er det kommunens ansvar at finde en bolig til flygtningen. Hvis ikke det er muligt at finde en permanent bolig, bliver flygtningen tilbudt en midlertidig bolig.

Senest en måned efter visiteringen, skal flygtningen tilbydes et tre-årigt integrationsprogram, hvor personen er forpligtet til at deltage i et danskkursus og en række beskæftigelsestilbud, der, gennem vejledning og praktikforløb, skal kvalificere flygtningen til at tage et arbejde.