Når ægteskaber slutter, og parterne går hver til sit, ender det for 14 procents vedkommende med en grim skilsmisse.
Det vil sige, at der er børn indblandet, og at mor og far hverken kan tale eller deltage i vigtige begivenheder sammen. Noget der går hårdt ud over børnene, der risikerer at få en dårligere uddannelse, flere symptomer på angst og depression samt får mindre selvtillid og selvværd.
For at undgå det er der nogle gode råd, man kan følge. Ifølge psykolog Søren Sander, der har arbejdet med de grimme skilsmisser, skal de tidligere ægtepar starte med at tænke på sig selv.
- Rigtig mange kommer i krise, når de bliver skilt. Så man skal starte med at tage vare på sig selv, så man kan få overskud til efterfølgende at gøre noget for børnene og opbygge et godt samarbejde, forklarer han.
- Man kan sammenligne det med at sidde i et fly. Der får man også instruktion om, at hvis iltmaskerne falder ned, skal du starte med selv at tage dem på, og så skal du efterfølgende hjælpe dit barn.
Lær at skille følelser fra
Charlotte Berg er coach og rådgiver blandt andet par, der er gået fra hinanden, i tiden efter skilsmissen. Derudover har hun selv oplevet en konfliktfyldt skilsmisse på egen krop.
Hun forklarer, at følelserne forbundet med skilsmissen eller den tidligere ægtefælle meget let kan blive blandet ind i samarbejdet om barnet.
- Det er vigtigt, at man tillader sig selv at lytte til barnets behov. At man virkelig prøver, og det er rigtig svært at skære sine egne følelser væk og dissekere, hvad der er ens egne følelser af frygt, savn og svigt i det her, og hvad der reelt er barnets behov, forklarer hun.
Behov for hjælp
For at blive i stand til dette kan det være nødvendigt at søge hjælp udefra. Følelserne, der er indblandet, kan nemlig være så voldsomme, at man ikke nødvendigvis selv er i stand til det, mener Charlotte Berg.
- Grunden til, at en skilsmisse er så svær en livskrise i forhold til andre livskriser, er jo, at den person, som livskrisen handler om, kan vi jo ikke slippe af med, forklarer hun.
- Vi får ikke ro til at bearbejde alle de følelser, som vi har om skilsmissen eller personen, fordi vi går direkte over i et samarbejde, hvor vi skal fokusere på en helt ny måde med det menneske, som vi er ved at sige farvel til. Det er en nærmest umenneskelig opgave, som man ikke kan klare alene.
Fra kone til kollega
Søren Sander har et forslag til en metode, som måske kan hjælpe med at ændre opfattelsen af den tidligere partner.
- Det man skal gøre, det er egentligt at betragte sin tidligere ægtefælle mere som en kollega, man skal samarbejde med omkring børnene, end som en kæreste, siger han og tilføjer.
- Det er ikke et perspektivskifte, man laver over night. Det tager tid, og det kræver en målrettet indsats.
Mandag aften klokken 22 sender DR2 det første af i alt fire afsnit i en ny dokumentarserie kaldet "Krigen om børnene". Her kan seerne både følge de personlige historier, se de beskidte tricks og få input til en forebyggende indsats.
Vil du vide mere om, hvordan man undgår en grim skilsmisse? Så kan du chatte med psykolog Søren Sander i aften mellem kl. 19 og 20 her på dr.dk. Du kan stille dit spørgsmål fra kl. 18.