GODE RÅD Sådan forbereder du dig på en katastrofe

Beredskabsstyrelsen har samlet fem gode råd til, hvordan du kan forberede dig på at være klar til at tackle en katastrofe.

Hvis du ved, at der er en storm eller en orkan på vej, er det en god ide at fastgøre eller fjerne løse genstande uden for sin bolig - så det ikke ender sådan her.

Det sker sjældent i Danmark, men vi kan som borgere komme ud for voldsomme ulykker og katastrofer.

I langt de fleste tilfælde er vi ikke selv herre over, hvad der sker, men jo bedre forberedt vi er, desto mindre er risikoen for, at vi kommer i problemer.

Beredskabsstyrelsen har lavet en tjekliste med fem punkter, som du kan gennemgå, hvis du gerne vil kunne tage dig nogle enkle forholdsregler, hvis en ulykker eller katastrofe finder sted.

1. Vurdér risikoen

Du kan være mere eller mindre udsat, alt efter hvor du bor. Bor du for eksempel tæt på kysten eller i et lavtliggende område, kan du nemmere blive ramt af oversvømmelse.

Bor du langt ude på landet, risikerer du at blive isoleret under en snestorm eller en orkan.

Og ligger dit hus tæt på et industriområde, kan der være forhøjet risiko for giftudslip eller eksplosionsbrande.

På Beredskabsstyrelsens hjemmeside kan du finde gode råd til, hvad du skal gøre, hvis der er skybrud, storm, snestorm, udslip af kemiske stoffer, terror eller brande og eksplosioner.

2. Kend dine behov

Der kan være specielle hensyn, du skal tage, hvis der opstår en ulykke eller en anden alvorlig hændelse.

Det er derfor en god ide, at tænke over, hvad du og dine nærmeste er afhængige af til daglig. Her er et par eksempler:

Har du brug for medicin, er det godt at have et nødlager. Har du børn, der skal hentes, så sørg for, at alle i familien har telefonnummeret til deres skole og institution.

Har du ældre slægtninge, der kan få brug for hjælp, så sørg for, at du kan kan komme i kontakt med dem døgnet rundt.

3. Hold dig underettet

Myndigheder udsender varsel, når der er optræk til storme, skybrud eller lignende. Hold øje med medierne og følg med på relevante hjemmesider som dmi.dk, politi.dk eller Beredskabsstyrelsens. Du kan også følge beredskabsmyndighederne på Twitter.

Er der tale om brande, giftudslip eller eksplosioner, som skaber akut fare, kan myndighederne udsende beredskabsmeddelelser via medierne og benytte sig af Beredskabsstyrelsens sirener.

Hører du sirenerne, skal du gå inden døre, lukke døre og vinduer, slukke ventilationsanlæg og tænde for DR eller TV2.

4. Vær klar til evakuering

I ekstreme tilfælde kan det blive nødvendigt at evakuere et område. I de situationer udsender myndighederne en beredskabsmeddelelse gennem medierne for at sikre, at alle får besked om, hvem der skal flytte.

Bliver du bedt om at evakuere, er det vigtigt at bevare roen og følge myndighedernes anvisninger. Er der tid, så husk at:

- Få familiens vigtigste papirer og evt. medicin med

- Afbryde vand, gas og el, hvis myndighederne anbefaler det

- Lukke vinduerne og låse dørene

- Sikre, at eventuelle husdyr bliver bragt i sikkerhed

5. Del vigtig information og bekæmp rygter

Normalt bliver der lagt store mængder information på sociale medier fra borgere under kriser.

Det kan være til stor hjælp for dine medborgere og myndigheder, hvis du er med til at dele rigtige oplysninger under en krise og aktivt forhindrer rygtespredning. Både via sociale medier og i alle andre sammenhænge.

Husk derfor at tjekke grundigt, at oplysningerne kan bekræftes af troværdige kilder, inden du eventuelt videreformidler dem.

Ellers kan du være med til at øge forvirringen i en situation, hvor der er behov for det modsatte.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

DR Nyheder