Det er rigtig ubehageligt at blive udsat for et røveri. Og selvom man instinktivt vil reagere ved at blive bange, vred og føle sig provokeret og forurettet, er det netop disse følelser, et røverioffer bør forsøge at undertrykke, så længe røveriet står på.
Anne Karina Nickelsen fra Det Kriminal Præventive Råd kommer med følgende råd, hvis man bliver røvet:
Undgå først og fremmest at overfaldet bliver voldeligt
En røver har ofte brug for en undskyldning over for sig selv for at overfalde sit offer; lad vær med at give ham den:
Giv overfaldsmanden, hvad han kræver
Undgå at optrappe konflikten. Forsøg i stedet at glide af, glatte ud og være neutral i forhold til de provokationer, du bliver udsat for. Forsøg med dit kropssprog at signalere venlighed, rolighed og positivitet.
Er du påvirket af alkohol, kan det være svært at kontrollere dine reaktioner. Bliv aldrig mere beruset, end du kan bevare overblikket.
Når overfaldsmanden er forsvundet, så råb om hjælp
Politianmeld overfaldet hurtigst muligt og kontakt dit forsikringsselskab. Du kan ikke få erstattet dine ting, hvis der ikke er foretaget en anmeldelse.
Hvis du er vidne til et røveri, skal du tilkalde politiet som det første
Er du i en større gruppe, der overværer røveriet, kan I godt vise utilfredshed med det, der forgår. Men det anbefales ikke at blande sig.
Der er flere gode råd til at undgå vold i nattelivet på Det Kriminal Præventive Råds hjemmeside Anne Karina Nickelsen påpeger, at de samme råd er gode i forbindelse med gaderøveri.