- Der gik 10 sekunder, så fik du sådan en rus. Altså sådan en bølge igennem kroppen - og så havde jeg bare ingen smerter i et stykke tid.
Sådan beskriver Gert Woldum fra Gjerlev lidt nord for Randers virkningen af et hurtigtvirkende morfin-præparat, som gennem fire år lindrede en daglig smerte i hans spiserør.
Læs også
Morfinrecept over telefonen: Mange praktiserende læger følger ikke ordinations-vejledning
Men op mod 10 daglige doser af det hurtigtvirkende morfin ændrede også hans personlighed. Og han udviklede en afhængighed.
- Jeg var ikke den mand, jeg var før. Jeg var fjern og glemte alting og fik ikke gjort det, jeg lovede, fortæller han.
Mislykkede forsøg
Gert Woldums smerter var blevet kroniske, efter han i 2013 blev opereret for spiserørsbrok, og lægerne ved en fejl ødelagde nogle nervebaner.
Med årene blev hans dosis langsomt forøget. Samtidig forsøgte han flere gange undervejs at droppe eller nedsætte forbruget af morfin.
- Det kørte meget op og ned. Så kunne jeg lige holde det nede i et stykke tid, men så gik det galt igen, og så fik jeg ondt igen. Jeg var godt klar over, at det var en afhængighed, men jeg tænkte jo også, at det var nødvendigt, forklarer den 38-årige østjyde om de mislykkede forsøg på udtrapning.
Fra 10 doser i døgnet til nul
Det var først i marts 2017, da Gert Woldums læge på Viborg Sygehus fik etableret et samarbejde med Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg, at der skete noget med Gert Woldums massive forbrug af morfin.
- På syv måneder kom jeg ud af det. Så det er jo en kæmpe forvandling.
Ifølge Gert Woldum var det blandt andet kombinationen af samtale og en god udtrapningsplan, der fik ham afvænnet fra de mange daglige doser.
- De kunne fortælle nogle ting om smerter, alle de andre ikke kunne. Som de praktiserende læger ikke ved, og de almindelige læger på sygehusene ikke ved, forklarer Gert Woldum om sit forløb,
De savner ikke morfin
90 patienter på smerteklinikken i Silkeborg har de seneste 18 måneder taget samme rejse som Gert Woldum og trappet fuldstændig ud af deres forbrug af et opioid. Altså et lægemiddel, der stammer fra opium - som for eksempel morfin.
Læs også
Se grafikken: Danskerne tager meget mere vanedannende medicin end nordmændene
Opskriften er et tværfagligt samarbejde mellem psykologer, sygeplejersker, læger, fysioterapeuter og socialrådgivere.
- Jeg tænker, at det her, det er i hvert fald 90 personer, som ikke savner morfin, siger Randi Eltved, overlæge og funktionsleder på Smerteklinikken i Silkeborg.
Hun peger op på en hvid tavle, hvor klinikkens personale de seneste 18 måneder har sat en streg for hver gang, det er lykkedes at trappe en patient helt ud af sit forbrug. På den modsatte væg hænger håndskrevne takkehilsner fra tidligere patienter.
- Det er svært for alle at trappe ud igen, uden at de oplever stort ubehag ved det. Men når de er trappet ud, er smertetilstanden ved langt de fleste bedret, fortæller hun.
Loading preview...
Forpinte på opioider
Ifølge overlægen har alle, som henvises til klinikken, brug for at få ændret eller helt fjernet smertestillende medicin. Og for 70 procent af de cirka 300 årlige patienter på smerteklinikken er opioider en del af recepten.
- De her patienter bliver ikke særligt godt lindret af morfin, og det kan have rigtig store følger for deres sociale liv, mange oplever udover svære fysiske bivirkningner, at de ændrer personlighed. Alle de ting gør, at de er forpinte, fortæller Randi Eltved.
Hun mener, der er brug for mere viden og mere tid til at forebygge, at patienter unødigt kommer i langvarig behandling afhængighedsskabende lægemidler.
- Alle læger har stor omsorg for deres patienter, og hvis man ikke ved, man har et bedre alternativ, så er det jo ikke noget, man vil stoppe med. Og så er der altså også et stort pres fra patienterne, fordi de ikke kan forstille sig et liv uden morfin, når de har kroniske smerter. Det er jo det, de har lært igennem hele deres smerteliv: at man kan tilbyde morfin, siger Randi Eltved.
Ikke flere smerter uden morfin
For Gert Woldum er der nu startet et nyt liv.
- Nu tager jeg det, fordi der er brug for det, og ikke fordi jeg har brug for kicket.
Morfin er nu kun noget, han får på sygehuset én gang om måneden i forbindelse med fortsatte operationer i hans spiserør.
- Bare det, at jeg kan være mig selv, det gør, at min hjerne tænker, "det her er meget bedre for dig".
Smerterne er det endnu. Når de er værst, føler han det som knive, der stikker inde fra hans spiserør og ud.
- Jeg lever med smerter hver dag. Det er bare cirka det samme antal smerter, som jeg havde før, forklarer Gert Woldum.
Loading preview...