Genopretning af forureningstruet å nær Nordic Waste kan koste trecifret millionbeløb

Randers Kommune arbejder med flere scenarier for Alling Å.

Alling Å er truet af jordskredet ved Nordic Waste, og nu arbejder Randers Kommune med flere scenarier for en genopretning. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Jordskredet ved Nordic Waste er efterhånden ved at bevæge sig væk fra en akut fase og hen mod en periode, hvor der skal tages mere permanente beslutninger.

Det indebærer blandt andet, at der skal tages stilling til, hvordan Alling Å genoprettes. Åen pumpes lige nu igennem rør i et forsøg på at undgå forurening.

Randers Kommune arbejder i øjeblikket med fire scenarier for åen.

Plan A er at genoprette Alling Å i den oprindelige Ådal, men det kan også komme i spil, at åen skal graves ind gennem en bakke i området eller uden om - dele af den kan også ende med at blive omdirigeret til nærliggende Vissing Bæk.

Men de to mellemste scenarier er meget dyre løsninger - prisen kan ramme 300 millioner kroner, oplyser Randers Kommune i en pressemeddelelse.

- Derfor vil alle de mulige løsninger også blive præsenteret for følgegruppen, udvalg og byråd, der i sidste ende skal træffe beslutningen om, hvad den permanente løsning for Alling Å skal være, udtaler Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

Processen med at genoprette Alling Å kan tage op mod halvandet år. Hvis det skal gøres hurtigere, kræver det ifølge Randers Kommune en national beslutning.

Store beslutninger

Mandag blev den politiske følgegruppe for Nordic Waste præsenteret for scenarierne, som skal nu skal drøftes og vedtages af byrådet.

Borgmester Torben Hansen (S) lægger ikke skjul på, at den nye fase i håndteringen af jordskredet ved Nordic Waste kræver stor omtanke og grundighed.

- Løsninger skal drøftes, så vi kan træffe gode og velovervejede beslutninger. Vi er stadig et stykke fra en permanent løsning, men det er godt nyt, at vi kan bevæge os fra en akut fase og ind i en mellemperiode, udtaler han.

Borgmesteren forholder sig i pressemeddelelsen ikke til, hvordan en eventuel dyr løsning på genoprettelsen af Alling Å skal kunne lade sig gøre.

Folketinget vedtog tidligere på året et aktstykke, hvor der er blevet afsat 205 millioner kroner til den akutte indsats ved Nordic Waste, men Randers Kommune har givet udtryk for, at det formentligt ikke rækker.

Nordic Waste blev i slutningen af januar erklæret konkurs ved Skifteretten i Randers.

Frem til konkursen brugte Randers Kommune 120,3 millioner kroner på indsatsen med at forhindre forurening af den nærliggende Alling Å. De penge har kommunen krævet at få tilbage fra konkursboet efter Nordic Waste.

Randers Kommune har også politianmeldt Nordic Waste for at overtræde deres miljøgodkendelse.

Vil flytte 60.000 tons jord

Ifølge Randers Kommune arbejdes der lige nu også med at få flyttet meget af den jord, der er blevet fjernet fra Nordic Waste i forsøget på at afværge jordskredet.

I øjeblikket ligger der cirka 60.000 tons jord ved Tirstrup på Djursland. Halvdelen af det har ifølge kommunen et højt indhold af det giftige stof barium.

Randers Kommune vil gerne flytte jorden med barium til enten Norge, Randers Havn - eller tilbage til Nordic Wastes grund, men det kræver en ny miljøgodkendelse.

Den anden halvdel af jorden, der ikke indeholder forhøjet værdi af barium, er kategoriseret som lettere forurenet jord og kan ifølge kommunen muligvis også køres til Randers Havn.

Der er også overvejelser om at få fjernet de cirka 90.000 tons jord, som er skredet ud over Gl. Århusvej lige ved Nordic Waste. Kommunen undersøger i øjeblikket, om det kan køres tilbage på grunden.

- Her er det vigtigt, at kommunens rådgiver og GEUS får afklaret om områdets tilstand kan bære, at der føres jord tilbage og hvor meget. Der vil først blive flyttet jord, når vi har helt styr på, hvordan det kan lade sig gøre, uden at det sætter jord i bevægelse, udtaler Jesper Kaas Schmidt.

Det er tidligere kommet frem, at Nordic Waste har håndteret microfiller, som er et hvidt restprodukt fra cementfremstilling, der bruges til at stabilisere store jordmængder.

Det indeholder blandt andet tungmetaller og flyveaske, og kan følge Arbejdstilsynet forårsage betydelig risiko for hudirritation, allergisk hudreaktion, alvorlig øjenskade og irritation af luftvejene.

Nordic Waste blev i december 2023 tildelt et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, fordi dens arbejde med hvid microfiller ikke blev udført "sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt" på pladsen.

Randers Kommune meddeler, at der lige nu arbejdes på at kapsle microfilleren inde, så støv minimeres og det undgås, at overfladevandet bliver forurenet af filleren.