Generaldirektør ville gerne have sat overstregninger i dokumenter om DR

- Hvis vi selv havde offentliggjort dem, så havde vi gjort det med overstregninger, siger generaldirektøren om offentliggjorte dokumenter om DRs økonomi.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Det var ikke med DR’s gode vilje, at Kulturministeriet i går valgte at offentliggøre henved 500 sider fortrolige bilag og analyser om, hvad licenskronerne bl.a. bliver brugt til.

Dokumenterne blev ifølge kulturminister Mette Bock (LA) offentliggjort for at skabe ”et fælles udgangspunkt for de kommende medieforhandlinger”. Og Kulturministeriet havde derfor valgt at lade ”princippet om åbenhed og meroffentlighed” overskygge de hensyn, der normalt ville gælde af hensyn til bl.a. DR’s konkurrencesituation.

DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, tager offentliggørelsen af dokumenterne ”til efterretning”, men:

- Jeg ville have foretrukket en model, hvor materialet var blevet offentliggjort med overstregninger af det, som er fortroligt, siger Maria Rørbye Rønn i P1’s ”Mennesker og medier”.

Betyder det så, at hvis DR selv havde offentliggjort de mange sider analyser og bilag, så ville der have været en masse sorte overstregninger?

- Ja. Hvis vi selv havde offentliggjort dem, så havde vi gjort det med overstregninger. Men nu er det ikke vores, men ministeriets beslutning. Samtidig er jeg dog glad for, at vi nu har fået et fælles, faktuelt grundlag at stå på i debatten om ny medieaftale.

Mediekommentator Lasse Jensen mener, at det vil gavne DR, at der nu er offentligt tilgængelige oplysninger om bl.a. prisen på kanaler og en række andre aktiviteter.

- Men jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg hørte generaldirektøren tale for mindre offentlighed, siger Lasse Jensen i ”Mennesker og medier”.

- Det bekræfter indtrykket af en ”jura-junta” i DR, som består af en generaldirektør, en magtfuld HR- og strategidirektør samt en bestyrelsesformand, som alle sammen er jurister, som jo ikke ligefrem er kendt for åbenhed og politisk fingerspidsfornemmelse.

Lasse Jensen mener, at DR selv burde have offentliggjort meget mere for flere år siden, for så ville hele diskussionen om DR have været ført på et bedre grundlag i stedet for på mangelfulde oplysninger.

- Og det har skadet DR’s omdømme ikke at have været mere åbne om økonomien, for lukkethed skader alt, siger Lasse Jensen.

De nu offentliggjorte analyser og bilag ventes at indgå i de kommende medieforhandlinger om bl.a. DR’s, Radio24syvs og TV2-regionernes fremtid. Forhandlingerne ventes at begynde i februar.