Genåbning vendt på stormøde, men ingen dato endnu: 'Kommunerne står over for en kæmpe opgave'

Et timelangt stormøde med borgmestre og ministre handlede mest om test.

De ældre skoleelever står formentlig blandt de første i rækken, når en yderligere genåbning af samfundet skal udrulles, siger borgmestre efter møde med regeringen. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Regeringen undersøger stadig, om det snart er muligt at genåbne de øverste klassetrin i grundskolerne, efterskoler, højskoler, gymnasier og andre ungdomsuddannelser - men kan ikke give nogen løfter endnu.

Det kom frem på formiddagens virtuelle stormøde med deltagelse af borgmestre fra alle 98 kommuner, regionsrådsformænd og en række ministre, heriblandt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Forudsætningen for genåbningen er fortsat en massiv testindsats, som kommunerne skal være med til at løfte, fortæller Nick Hækkerup.

- Mødet handlede om at sige til stat, kommune og regioner, at nu skal vi til at teste meget mere, og at opgaven skal løftes sammen. Der var meldingen, at det kan vi godt. Der vil være praktiske problemer, men forudsætningen for en genåbning er, at vi tester mere, siger justitsminister Nick Hækkerup.

I sidste uge indgik regeringen en aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om, at flere borgere og elever som led i en forsigtig genåbning af samfundet skal testes to gange om ugen.

Fintmasket net af teststeder

Dagens stormøde handlede blandt andet om, hvordan et så omfattende testregime med tusindvis af daglige test kan foldes ud i virkeligheden.

- Vi vil gerne lave et bredere net af test i hele landet, hvor vi alle har mulighed for relativt hurtigt at kunne få taget en lyntest. Mødet handlede også om, hvordan kommunerne kan være behjælpelige i forhold til placeringen af de steder, siger justitsministeren.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at test er en utrolig vigtig ingrediens i genåbningen. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Han erkender, at det er en stor opgave, han har sat kommunerne på.

- Det er en kæmpe opgave, der logistisk er super svær. Det er også derfor, vi er nødt til at tage ved nu, hvis vi skal være klar den 1. marts, siger Nick Hækkerup.

Justitsministeren kan endnu ikke løfte sløret for, hvordan en genåbning af samfundet ser ud. Regeringen har i dag modtaget eksperters beregninger af forskellige genåbningsscenarier, men vil først drøfte det med partilederne i morgen - og onsdag forventes der så at kunne offentliggøres en plan for befolkningen.

I øjeblikket er det kun de yngste skoleelever i 0. - 4. klasse, der har fået lov at komme tilbage i skole. Men presset for yderligere genåbning er steget støt i de seneste uger, og regeringen har selv gjort det klart, at afgangseleverne, udendørs idræt, kulturliv og detailhandel er de næste i rækken.

Ifølge flere borgmestre, der deltog i stormødet, er der tegn til, at de ældste elever i grundskolen har den højeste prioritet lige nu.

- Udgangspunktet er uge 9 (1. marts, red.), men der er lidt gummi i det, og jeg tror heller ikke, at de er helt selv klar over det endnu, fortæller Per Bach Laursen (V), der er borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

Han hørte til sin egen skuffelse ikke et ord om en genåbning af detailhandlen på stormødet.

Testregime skal boostes

Lidt længere sydpå er indtrykket også, at afgangseleverne snart står til at kunne komme tilbage i skole.

- Der kommer til at gå et par dage, før vi får sat helt præcis geografi og navn på, hvad der kommer til at genåbne. Men vi fik talt rigtig fint om den begrænsede genåbning og hele behovet for at teste noget mere, siger Johannes Lundsfryd (S), der er borgmester i Middelfart:

- Der var fokus på, hvordan vi som kommuner kan understøtte at lave et fintmasket net af lokale teststeder, primært møntet på folkeskolen og fri- og privatskolerne. Det var omdrejningspunktet, siger Johannes Lundsfryd.

Fra Sydfyn stemmer Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) i:

- Det tyder på en genåbning af grundskolens øvrige klasser. Det er der ikke sat dato på i dag, men testregimet, der er sat ind med, skal have et boost nu.

- Der bliver tale om en gradvis åbning af hele landet, men det kommer til at være beskedent og gå langsomt, fordi der skal holdes trit med de testresultater, der kommer ind, siger Søren Steen Andersen.

Kolding med spinkelt håb

Et udtalt ønske fra mange borgmestre inden mødet var muligheden for, at dele af landet kan åbne skoler og få gang i handlen.

Jørn Pedersen, der er Venstre-borgmester i Kolding Kommune, tror ikke på, at hans by bliver en del af sådan en åbning lige foreløbig, men støtter stadigvæk idéen om regional åbning, som regeringens eksperter dog ikke har regnet på.

Kommunen kæmper nemlig lige nu med et massivt udbrud af den britiske coronavariant B117, men forhåbentlig kan de bremse smitten så meget, at de snart kan følge trop, lyder det fra Jørn Pedersen.

- Det er da mit håb, at så meget som muligt åbnes, i takt med at man nu kan det. Så er vi også klar til det, når smittetrykket er til det, siger Jørn Pedersen.

På 14 dage er antallet af smittede i Kolding eksploderet til det seksdobbelte, og det betød, at myndighederne i fredags måttet lukke skoler og daginstitutioner i kommunen resten af måneden.