Gasblokade vil ramme 25 danske kæmpevirksomheder

Selv om Danmark er selvforsynende med gas, risikerer 25 af de største danske virksomheder at få lukket for gassen i tilfælde af russisk gasblokade.

(Foto: © GLEB GARANICH, Scanpix)

Det kan ramme en stribe af Danmarks allerstørste virksomheder hårdt på pengepungen, hvis Rusland vælger at lukke for eksporten af gas til EU som følge af krisen i Ukraine.

Selv om Danmark i årevis har været selvforsynende med gas, risikerer 25 virksomheder nemlig at få lukket for gassen med kun tre dages varsel i tilfælde af en nødsituation, som kan opstå, hvis Rusland lukker for gashanerne.

Blandt de store selskaber er Arla Foods, Carlsberg, Danfoss, Cheminova og Haldor Topsøe.

- Hvis en sådan situation opstår, får vi i yderste konsekvens lukket for gassen. Så må vi skifte til olie i stedet, hvilket naturligvis vil være dyrere for os. Olien kan i øvrigt kun dække 97 procent af vores produktion, så hér skal vi finde andre alternativer, siger Jens Bekke, pressechef hos Carlsberg.

I alt 25 danske selskaber figurerer på listen over de største gasforbrugere, som i tilfælde af en europæisk nødsituation risikerer at få lukket for gassen af Energistyrelsen.

I sidste uge var virksomhederne indkaldt til orienteringsmøde hos myndighederne, hvor Energistyrelsens såkaldte nødforsyningsmodel blev udpenslet for dem.

Skal hjælpe andre lande

Problemstillingen skyldes en fælles europæisk aftale om, at EU-landene i tilfælde af gasmangel hjælper hinanden solidarisk.

Gassen i de to store danske gaslagre i henholdsvis Nordjylland og på Sjælland skal derfor i tilfælde af en gaskrise deles med de øvrige EU-lande, og derfor er det nødvendigt at frakoble de allerstørste danske slutbrugere, der tilsammen sluger en femtedel af Danmarks gasforbrug.

- Vi er forpligtet til at være solidariske med de andre europæiske lande i den situation, hvor der ikke er naturgas nok på det europæiske marked. Selv om Danmark er selvforsynende, er vi altså forpligtede til at sende gas videre til lande i for eksempel Syd- og Østeuropa, hvis de mangler, siger Marianne Eriksen, sekretariatschef hos Foreningen for Slutbrugere af Energi.

- I den situation vil der ikke være gas nok til at forsyne samtlige danske kunder. Og da de store naturgaskunder ikke er beskyttet mod en situation, hvor der ikke er gas nok på det danske marked, risikerer de at blive afbrudt, og det kan altså ske med kun tre dages varsel, siger hun.

Hvis en gaskrise rammer de store danske virksomheders produktion, vil problemet brede sig som ringe i vandet, påpeger hun.

Det vil nemlig også påvirke selskabernes underleverandører og handelspartnere.

Ifølge tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat er Rusland den største leverandør af naturgas til EU med 34 procent. Norge ligger på andenpladsen.

Langt fra alle europæiske lande har imidlertid opbygget lige så store gaslagre som Danmark og flere andre nordeuropæiske lande. Derfor kan der hurtigt blive knaphed på gas i EU i tilfælde af en russisk blokade.