Garnfisker: Kvotekongestop giver mere havneliv og dagfanget fisk

Landets små kystfiskere glæder sig over politisk aftale, der skal stoppe kvotekongerne.

Søren Jacobsen fra Foreningen Skånsomt Kystfiskeri tror, at den nye aftale vil betyde mere liv på havnene og give flere unge en chance for at komme ind i branchen.

Landets små fiskere kunne glæde sig, da landets politikere sent i aftes blev enig om en politisk aftale, der skal stoppe de omstridte kvotekonger.

En af dem er garnfiskeren Søren Jacobsen, der er på vej ud på Øresund med sin kutter H4 Regina.

- Det kommer til at betyde, at andre også kan få fat i kvoterne. Og en lille mængde kvoter kan gøre en stor forskel på de små fiskerihavne, så det har stor betydning, siger Søren Jacobsen, der også er formand for Foreningen Skånsomt Kystfiskeri.

Med den nye aftale bliver der lavet en ny model for, hvordan ejerskab af kvoterne måles, og straffene for at bryde reglerne bliver skærpet. Derudover bliver der oprettet et team af specialister, der skal holde øje med kvotehandler, ejerskab og pengestrømme.

Dagfanget fisk og mere liv

Aftalen skal gøre det sværere for branchens tunge fiskere gennem investeringer og kreative konstruktioner at disponere over kvoter ud over de fastsatte lofter, som det før har været tilfældet.

Tidligere er det for eksempel kommet frem, at en enkelt nordjysk fisker ejede kvoter til en værdi af mere end 900 millioner kroner.

En praksis, der har ødelagt meget for dansk fiskeri, hvis man spørger Søren Jacobsen.

- Det har haft store konsekvenser, siger han og nævner, at et stort antal fiskerihavne er lukket, og at det har været svært for unge mennesker at komme ind i fiskeriet. Han tror på, at den nye aftale vil betyde en opblomstring på de danske havne.

- Vi kommer til at opleve flere levende fiskerihavne rundt omkring i Danmark og chancer for at få en dagfanget fisk, siger han.