Fupbutikker rykker til danske domæner

E-mærket har i år anmeldt tyve gange så mange dansk-registrerede netbutikker til politiet for fup i forhold til sidste år.

Udenlandske fup-butikker på nettet har i år langt hyppigere maskeret sig som danske. (Foto: © Dennis Becker, DR)

Danske forbrugere bruger i år omkring 90 milliarder kr. på nethandel. Penge, som udenlandske fup-butikker også gør sig store bestræbelser på, at få fingrene i.

Og svindlerne bruger i stigende grad dansk-registrerede hjemmesider til at franarre intetandende kunder penge.

E-mærket, der er en mærkningsordning for danske netbutikker, har i år anmeldt 507 fup-netbutikker, der ender på.dk til politiet.

Det er en tyvedobling i forhold til sidste år, hvor E-mærket blot fandt 24 fupbutikker, der benyttede sig af et dansk domænenavn.

- Svindlerne vælger i højere grad at købe domæner, der ender på.dk. Det gør de, fordi vi danskerne gerne vil købe på en dansk side, siger Jesper Arp-Hansen, konstitueret direktør for E-Mærket.

Der er også mange helt reelle, udenlandske netbutikker, der bruger en.dk-adresse. Men svindlerne har altså også fået øjnene op for de danske domæner.

Det er ofte sider, som falbyder kendte mærkevarer til en uhørt billig pris, og som enten viser sig at sælge kopiprodukter eller simpelthen aldrig sender den vare, kunden betaler for.

Forbrydelser, som det er vanskeligt – men ikke umuligt – for politiet at opklare.

- I cirka en tredjedel af sagerne bliver der rejst sigtelse, så der er en del sager, hvor vi finder frem til nogle gerningsmænd, fortæller Kim Aarenstrup, centerchef i Nationalt Cyber Crime Center hos Rigspolitiet.

Udenlandske internetsvindlere lokker blandt andet med sportssko fra kendte mærker til uhørt lave priser. (Foto: © Dennis Becker, DR)