Fryserne er klar: Nu mangler vi bare vaccinen

Forberedelserne til at tage imod coronavaccinerne er i fuld gang flere steder i landet.

Region Hovedstadens Apotek har netop fået leveret den første af tre frysere beregnet til en kommende coronavaccine. (Foto: © Jan Macdonald Arnskov, DR)

Det er et spørgsmål om dage, før EU-Kommissionen ventes at give coronavaccinen den endelige godkendelse.

Vaccinen, som er blevet til i samarbejde mellem medicinalfirmaerne Biontech og Pfizer, er allerede taget i brug i USA, Canada og Storbritannien, og nu kommer turen altså til Danmark og de 26 andre EU-lande.

Det betyder, at de første danskere kan se frem til at blive vaccineret mod den sygdom, der lige nu presser vores hospitaler og tvinger tusindvis af sårbare i hel eller delvis isolation, om ganske kort tid.

Flere steder i landet arbejdes der lige nu på højtryk for at blive klar til vaccinens ankomst.

Fryserne er klar

Vaccinen fra Biontech og Pfizer skal opbevares ved iskolde minus 70 grader. Det kræver derfor også noget udstyr ud over det sædvanlige at håndtere dem.

Vaccinerne bliver først modtaget hos Statens Serum Institut, der så sender vaccinerne videre til de fem regionsapoteker.

På landets største, Region Hovedstadens Apotek, har der typisk kun været frysere, der kunne fryse ned til minus 25 grader, fortæller Helle McNulty, farmaceutisk chef. Derfor har apoteket bestilt tre nye frysere hjem til opgaven.

- Vi har fået én på nuværende tidspunkt, og den næste kommer i næste uge, fortæller hun.

- Og den sidste får vi enten lige før jul eller lige efter jul. Så vi har masser af kapacitet til de vacciner, som vi får.

Når først vaccinen lander hos apoteket, vil der ikke gå mere end 24 timer, før den første er blevet vaccineret, vurderer Helle McNulty.

Endnu er det dog uklart, hvornår der ruller en lastbil op hos apoteket med en levering vacciner.

- Det afhænger af, hvor hurtigt den bliver godkendt i EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur, red.), hvor hurtigt den kommer til Danmark, og hvor hurtigt den kommer fra Statens Serum Institut og herud.

- Men vi er klar til, når den måtte komme – også juleaften.

Klar til at stikke

Flere af landets regioner har også meldt sig klar til vaccinationsindsatsen - blandt andet i Region Midtjylland. Her er der nu sat adresse på de kommende vaccinationssteder.

Blandt andet Molslinjens tidligere administrationsbygning på havnen i Aarhus, hvor regionsformand Anders Kühnau (S) er sat i stævne.

- Vi er fuldstændig klar. Det er klart, at de første vaccinationer kommer ikke til at foregå her. De kommer til at foregå ude på plejehjemmene, hvor det vil være praktiserende læger, der kommer til at vaccinere primært, forklarer han.

- Men når andet rul kommer, og vi skal have alle andre borgere ind, så vil det her sted være et af de syv steder i regionen, hvor vi fast vil give vacciner til borgerne.

Vaccinationsstederne er blevet placeret i de samme syv byer, hvor regionens testcentre også ligger.

Kan du garantere, at det ikke er på jeres banehalvdel, at der sker forsinkelser?

- Ja, det kan jeg garantere. Vi er fuldstændig klar til at udrulle vaccinen. I løbet af få dage har over 750 med sundhedsfaglig baggrund meldt sig frivilligt til opgaven, og derudover har vi de praktiserende læger, så vi har rigeligt til at klare opgaven.

Klar til at sende vacciner på vingerne

Hos SAS er man også klar til at hjælpe med at fragte coronavaccinerne rundt i verden.

Det fortæller salgschef i SAS Cargo Camilla Gram.

- På flere af de ruter, vi opererer – også før covid-19 – der både håndterer og flyver vi medicinsk udstyr og flere typer af pharmaprodukter. Så det er ikke noget, der er nyt for os, siger hun.

Hvis SAS bliver bedt om at assistere med fragten af vacciner, vil det ske i de store rutefly, som flyver rejsende over Atlanten eller til Asien. De kan nemlig holde en fast lav temperatur under flyvningen - men dog ikke så lav som de minus 70 grader, som Pfizer og Biontechs vaccine skal opbevares ved, fortæller Christian Snabe, der er netværksansvarlig i SAS Cargo.

- Pfizer har udviklet nogle specielle bokse med tøris i, som de putter vaccinen ned i. Og så længe den er lukket og forseglet, og vi opbevarer den ved 2- 8 grader, så kan de ifølge Pfizer holde i op mod 10 dage, siger han.

- Så vi skal have køleudstyr på plads og have processer, der gør, at hvis strømmen for eksempel ryger, så har vi alternativer – og alt sådan noget har vi på plads.