I begge sider af Folketingssalen sidder retsordførere og undrer sig over, at de ikke kan få svar på ifølge dem et simpelt spørgsmål fra justitsminister Mattias Tesfaye (S).
Hvorfor afleverede to personer fra myndighederne i september i Enner Mark Fængsel ved Horsens 10.000 kroner i kontanter til terrordømte Ahmed Samsam?
- Jeg har ikke fået svar, så jeg venter i spænding. Det er langt over fristen, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti, med henvisning til at ministre normalt har fire uger til at svare på folketingsspørgsmål.
Ahmed Samsam blev i 2018 dømt i Spanien for at have tilsluttet sig Islamisk Stat på rejser til Syrien i 2012-2014. Han har tidligere fortalt DR, at han blev sendt af sted på rejser af de danske efterretningstjenester for at indsamle oplysninger om danske syrienkrigere.
Ifølge DR's oplysninger var han betalt af først Politiets Efterretningstjeneste og siden Forsvarets Efterretningstjeneste på flere af turene til Syrien. PET og FE har ikke ønsket at kommentere DR’s oplysninger om deres samarbejde med Ahmed Samsam.
Både DR og Berlingske beskrev i begyndelsen af marts, hvordan to mænd, der præsenterede sig som Mads og Frederik, gav Ahmed Samsam det store kontantbeløb i september sidste år.
Efter artiklerne rejste Peter Skaarup og Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, begge folketingsspørgsmål til daværende justitsminister, Nick Hækkerup (S). Fristen er normalvis fire uger.
Men efter knap to måneder har de intet hørt. DF's spørgsmål blev stillet 9. marts. Enhedslistens dagen efter.
- Jeg har faktisk svært ved at se en forklaring på, at der ikke er kommet svar. Der stilles mange komplicerede spørgsmål i Folketinget, men det her er er relativt let at gå til, siger Peter Skaarup og tilføjer:
- Det handler om, at justitsministeren skal be- eller afkræfte, at der har været besøg hos en terroranklaget i Danmark, og om der er overdraget 10.000 til den pågældende. Det er ikke svært at svare på.
Flere kilder har over for DR bekræftet Ahmed Samsams forklaring om, at de to besøgende mænd var fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
'Vi har krav på et svar'
Af dokumenterne fra Kriminalforsorgen fremgår det, at Ahmed Samsam efterfølgende afleverede de 10.000 kroner til fængselspersonalet. Som indsat må han nemlig ikke have kontanter.
Her er en skrivelse om sagen fra Kriminalforsorgen.
Rosa Lund kalder det "meget utilfredsstillende", at der stadig ikke er kommet svar omkring forløbet.
- Jeg kan ikke se nogen som helst god forklaring på, hvorfor der ikke er kommet svar. Jeg kan godt forstå, hvis de historier, der er kommet frem hos DR og andre medier, sætter gang i spekulationer hos befolkningen. Derfor mener jeg, at vi har et krav på et svar.
- Jeg synes, at den her sag er vigtig, for der må ikke være tvivl om, at danske efterretningsagenter ikke skal efterlades til nærmest at rådne op i fængsler rundt om i verden. Man skal da have sikkerhed for, at hvis man arbejder for staten, så passer staten også på en.
Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil nu rykke den nye justitsminister, Mattias Tesfaye, for et svar.
Ahmed Samsam stævnede i december Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste for at få dem til anerkende, at han havde et samarbejde med dem.
DR kunne i går fortælle, at Ahmed Samsam sidste år blev tilbudt tre millioner kroner af de danske efterretningstjenester.
Det har ikke været muligt at få et interview med justitsminister Mattias Tesfaye.
I en mail til DR Nyheder skriver ministeriet, at man er "i gang med at udarbejde svar på de stillede spørgsmål fra Retsudvalget og har derudover ingen kommentarer".
Hverken PET eller FE ønsker at kommentere DR's oplysninger.
Det samme er tilfældet for Forsvarsministeriet.