Frivillige trænere gør det svært at forebygge skader

Indholdet i træneruddannelserne er godt, lyder det fra Danmarks Idrætsforbund. Men frivilligheden er en stopklods.

Bedre forebyggelse af idrætsskader kunne spare samfundet for milliarder.

Selvom alvorlige idrætsskader årligt koster samfundet i omegnen af 20 milliarder kroner, hævder Danmarks Idrætsforbund, at indholdet i træneruddannelsen er godt nok.

- Vi gør rigtig meget på det her område. Idrætsskader er på skemaet i træneruddannelser på alle niveauer, helt fra begyndertrænere til elitetrænere, siger Nina Bundgaard, konsulent i DIF's uddannelsesafdeling.

En ny rapport fra Vidensråd for forebyggelse viser, at mange af de dyre skader kunne undgås, hvis idrætsklubberne blev bedre til at indfase de rigtige øvelser i opvarmningen.

Frivillighed er en stopklods

Idræt i Danmark foregår meget ofte på frivillig basis. En træner skal i det daglige arbejde med udøverne kunne jonglere med pædagogik, psykologi og motiverende træning. Og det er ikke obligatorisk for trænere at have taget en uddannelse.

- Man kan stille spørgsmålet, om der er nok, der tager uddannelsen. Men selvom det er frivilligt, fralægger det ikke foreningerne ansvaret for at forebygge skaderne, siger Nina Bundgaard.

Det er særligt i kontaktsport som fodbold og håndbold, at de alvorlige skader opstår. Piger har tre-fem gange større risiko for skader og øget dannelse af slidgigt.

Rekruttering bliver sværere

I Dansk Håndbold Forbund fremhæver uddannelseskonsulent Ulrik Jørgensen, at det frivillige element i klubberne gør det svært at få alle trænere uddannet til forebyggelse af skader.

- Vi er afhængige af, at trænerne frivilligt tilmelder sig uddannelserne eller kigger på vores hjemmeside, hvor der ligger materiale til at kunne undervise i forebyggelse, siger han.

Ulrik Jørgensen frygter, at øgede krav til trænerne kan gøre det endnu sværere for foreningerne at rekruttere frivillige trænere.

- I stedet fokuserer vi hele tiden på at sikre, at trænerne får den opdaterede viden, og at vi løbende udvikler nyt materiale og afvikler kampagner, siger Ulrik Jørgensen.

Den seneste kampagne fra Dansk Håndbold Forbund hed "Knokl for dit Knæ", hvor målgruppen er alle landets trænere samt de 13-14-årige pige- og drenge håndboldspillere.

Få inspiration til gode opvarmningsøvelser, der ikke overbelaster knæ og ankler: